Hírek UK


Kiderült a harmadik merénylő neve is

Közzétette a Scotland Yard a harmadik tettes személyazonosságát is. Juszef Zaghba London keleti negyedeiben lakott.

A harmadik merénylő 1995 januárjában, a marokkói Fez városában született. A férfinak marokkói az apja, és egy bolognai olasz nő az anyja. Zaghbát 2016 márciusában egyszer már lekapcsolták a bolognai repülőtéren, onnan szeretett volna Törökországba utazni, hogy aztán Szíriába folytassa útját.

A Corriere della Sera olasz lap hozta először nyilvánosságra a merénylő kilétét, és ezt erősítette meg kedd délután a Scotland Yard.

Az olasz lap tudomása szerint az olasz hírszerzés már jelezte a marokkói és a brit szolgálatoknak is Zaghba gyakori helyváltoztatását. Zaghba szülei egy darabig együtt éltek Marokkóban, aztán elváltak, a nő visszatért Olaszországba, Bologna környékén telepedett le. Fia többször meglátogatta, aztán a 2016-os esetnél nemzetközi terrorizmus vádjával feljelentették. Amely vád alól ugyan felmentették, de a veszélyes személyek listájára rákerült. Az utóbbi időben időszakos munkája volt egy londoni étteremben, miközben továbbra is tartotta a kapcsolatot olasz anyjával.

2016 márciusában a férfi a bolognai Marconi reptéren úgy bukott le, hogy csak egy hátizsák volt nála, és egy Isztambulba (csak oda) szóló repülőjegy. Anyjának azt hazudta, hogy Rómába indul. A lefoglalt mobiltelefonjában vallási témájú videókat és képeket találtak, de a nemzetközi dzsihádizmusra nézve semmi különleges nem volt benne.

Forrás: hvg