Hírek UK


Királyi esküvő: Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott

Több szempontból is történelmet írt Harry herceg és Meghan Markle kézfogója.  Az ősi királyi pompa és a modern kor elemeit tükrözte az esküvői szertartás.

Károly walesi herceg, brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája - a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia, a windsori kastély Szent György-kápolnájában esküdött örök hűséget amerikai menyasszonyának.

A ceremóniát Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette.

A Kensington-palota - Harry londoni rezidenciája és hivatala - által szombat hajnalban közzétett 22 oldalas részletes esküvői program szerint először - közép-európai idő szerint 12:40 órakor - Harry és esküvői tanúja, vagyis bátyja, Vilmos herceg érkezett a templomhoz. Majd 12:42 órakor Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, ezután 12:45 órakor a menyasszony édesanyja, Doria Ragland következett.

II. Erzsébet királynő 12:52 órakor lépett be a kápolnába, és végül, 13:00 órakor Meghan Markle jelent meg a templom bejáratánál.

A Kensington-palota által összeállított program néhány nappal az esküvő előtt készült. A változás annyi volt, hogy a menyasszonyt nem édesapja, Thomas Markle - aki sürgős műtéte miatt nem utazott Angliába - hanem a majdani após, Károly herceg kísérte az oltárhoz.

A ruha egy brit tervező, Clare Waight Keller által megálmodott darab, viszont ami igazán különlegessé teszi az egész megjelenést, az a fejdísz. Mint kiderült, nem egy sima, mezei gyémántokkal díszített tiart viselt Meghan, hanem egész pontosan azt a tiarát, ami 1932-ben készült Mária királyné számára.

VIII. Eduárd királynak 82 évvel ezelőtt még le kellett mondania a trónról és a koronáról, miután ő is egy elvált amerikai állampolgárt kívánt feleségül venni Wallis Simpson személyében.

A ceremónián, a Szent György kápolnában, 600 meghívott vendég vett részt, köztük hírességek is, természetesen.

A házaspár a ceremónia után hintón hajtatott végig a kastély körüli utcákon, üdvözölve nagyjából százezres tömeget, aki hatalmas üdvrivalgással fogadta Harryt és feleségét. Mindenhol rengetegen várták őket az út mentén a Windsori kastély közelében. Sokan napokig táboroztak Windsor utcáin, csak azért, hogy a legjobb helyről láthassák a herceget és az újdonsült hercegnét.

Az eseményre 79 ország televíziós stábja vonult fel, így világszerte várhatóan százmilliók nézték az esküvőt.

Nagy-Britanniában a BBC televízió közvetítette az eseményt. A brit közszolgálati médiatársaság vasárnapi kimutatása szerint a hazai csúcsnézettség 13,1 milliós, az egész napos közvetítés időtartamára kivetített átlagos nézettség 8,7 milliós volt.

Fotók:

Harry herceg és Meghan Markle első csókja az esküvő után FORRÁS: AFP/BEN STANSALL
FORRÁS: GETTY IMAGES/WPA ROTA/WPA POOL KÉZFOGÁS
FORRÁS: AFP/DOMINIC LIPINSKI
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary -hintó