Hírek UK


Kötelezővé tehetik a nyelvvizsgát a bevándorlók számára

Nem elég, hogy a Brexit miatt a szabad munkaerő-áramlás kétségessé válhat, most további szigorításokat tervez a brit kormány a bevándorlás nyelvi feltételeit illetően.

Nagy felháborodást váltott ki a napokban egy brit kormányrendelet-javaslat, mely azt irányozná elő, hogy minden bevándorló köteles teljesíteni az angol nyelvi szintfelmérőt.

A munkavállalói vízum megszerzéséhez már most is több munkahelyen feltétel az angol nyelv megfelelő szintű tudása, a jövőben azonban tovább bővülhet azoknak a száma, akiknek a letelepedéshez kötelező a SELT vizsga sikeres teljesítése.

A szellemi munkások és egyetemista diákok számára az Egyesült Királyság területén eddig is kötelező volt sikeresen kitölteni a nyelvi tesztet. 2016-ban ezt a rendeletet a taxisofőrökre is kiterjesztették, már csak a szükséges igazolással újítható meg az engedély.

A szintfelmérő megírását a családegyesítési vízumokra is rá akarják húzni a Bevándorlási Tanácsadó Bizottság által közölt statisztika tudatában, amely szerint a Tier 2 kategóriás családok 96%-ában legalább egy fő egyetemi végzettséggel rendelkezik.

Az eddigi vélemények alapján úgy tűnik, ha a törvényt a családegyesítési vízumra is kiterjesztik, akkor a magas képzettségű bevándorlók inkább más országot választanak majd a letelepedésre.

Bánki Orsolya, a Taylor Wessing ügyvédi iroda jogásza a következőképpen vélekedik:

„A Brexit hatásai a szabad munkaerő-áramlás szabályozására ugyan még nem teljesen tisztázottak, de egyre inkább úgy látszik, hogy a közeljövőben az Egyesült Királyságban való munkavállalás, és átfogóan a betelepülés jóval komolyabb felkészültséget igényel majd, mint korábban bármikor.”

Szöveg: mfor.hu
Kép: shutterstock.com