Hírek UK


Manchesteri magyarok a terrortámadásról

Sokk és felháborodás jellemezi a manchesteri magyarok és a város hangulatát a hétfő éjjeli robbantás után.

A HVG-nek nyilatkozó manchesteri magyarok szerint korábban is voltak már elképzelések arról, hogy Manchester közvetlenül London után következhet a terroristák listáján. Régebben ugyan a reptereket és a tömegközlekedés helyszíneit választották akcióikhoz, egy idő óta viszont koncerteken, stadionokban csapnak le.

A párizsi Bataclanban, szintén koncerten lezajlott mészárlás óta mindenki fejében jelen volt a félsz, hogy ami ott megtörtént, ismét bekövetkezik. A terror ugyanis mára kiszámíthatatlan lett. A helyzet mostanra megváltozott. A támadások többségét ugyanis „magányos farkasok” követik el, gyakorta olyanok, akik felesküdtek például az Iszlám Államnak, ahonnan kapnak egy „alapkiképzést”, adott esetben egy pokolgép elkészítésére, majd maguk választanak helyszínt az akciójukhoz.

Az igazi probléma az, hogy hiába van benne a köztudatban, hogy ezek a dolgok sajnos újra és újra megtörténnek, minden egyes támadás egyre nagyobb pokol. A 2005. június 7-i londoni támadássorozat óta ráadásul ez volt a legsúlyosabb merénylet, amit elkövettek. 

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a manchesteri robbantás „egy stratégiai erejű akció volt”, melynek célja, hogy meghatározzák a társadalmak terrorpercepcióját. A hétfő éjszakai merénylet elkövetőjének több szempontból is tökéletes lehetett a helyszín és az időzítés. Az biztos, hogy a merénylet nagyon pontosan ki volt tervelve, ami kétségtelenül utalhat az Iszlám Állam jelenlétére az akció hátterében. Lehetséges persze, hogy magányos tettes volt, ebben az esetben azonban egy nagyon felkészült figuráról beszélünk, aki roppant tudatosan választotta ki a helyszínt, készített el egy minél nagyobb pusztítást okozó bombát, s valószínű, hogy valamilyen képzést is kapott. Az kétségtelen, hogy szimbolikus erejű támadást hoztak össze.

Ezt erősítik meg a hvg.hu manchesteri olvasói, akik kedden a városban, illetve Nagy-Britanniában uralkodó felháborodottságról, sokkról meséltek. Viktóriát a fiatalok meneküléséről látott képek borzasztották el a legjobban, ahogy néhányan szakadt ruhában, tele sérülésekkel siettek ki az arénából. Anna arról adott tájékoztatás, hogy a szolidaritási akciók rögvest megkezdődtek: az önkéntesek még az éjszaka folyamán orvosi ellátást és szállást biztosítottak azoknak, akiknek szükségük volt ezek valamelyikére. Krisztina pedig úgy gondolja, nem valószínű, hogy magyarok is voltak a koncerten, mert annyira sokat dolgoznak, hogy hétköznap nincs idejük szórakozni.

Forrás: hvg.hu
Kép: Daily Express