Hírek UK


Már a kilépéspárti Nigel Farage is új referendumot sürget a Brexitről

Igaz, ő arra számít, hogy egy második népszavazáson jóval nagyobb arányban győznének a kilépést partolók, mint a másfél évvel ezelőtti voksoláson. Az EU-ellenes UKIP párt volt vezetője egy csütörtöki tévéműsorban azzal érvelt az újabb referendum mellett, hogy az véglegesen elhallgattatná a Brexit ellenzőit.  

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője, aki a brit belpolitika EU-ellenes táborának egyik vezéralakja a Channel 5 brit kereskedelmi televízió csütörtöki politikai magazinműsorában kijelentette: egyértelművé vált számára, hogy "a Blair- és Clegg-félék soha nem adják fel, végig fogják nyavalyogni, nyivákolni, morgolódni" az egész Brexit-folyamatot.

 

Farage, aki jelenleg európai parlamenti képviselő ezzel arra utalt, hogy Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök és Sir Nick Cleggre, a Liberális Demokraták volt vezetője rendszeresen és határozottan szót emelnek a Brexit ellen és újabb népszavazást szorgalmaznak a kilépésről.

 

A csütörtöki tévéműsorban Farage kijelentette: ő is kezd arra jutni, hogy szükség lenne az újabb népszavazásra, mert szerinte azon az előzőnél sokkal nagyobb arányú Brexit-győzelem születne, "nemzedéknyi időre elhallgattatva" a kilépést ellenző hangokat és "a teljes jelentéktelenségbe süllyesztve Tony Blairt".

 

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a kilépésre voksolók szűk, 51,9 százalékos többséggel győztek. Azóta a bennmaradást pártoló oldalon többen is felvetették az újabb népszavazás szükségességét, de éppen ellenkező megfontolásból, mint Nigel Farage.

 

Tony Blair, a legismertebb és legbefolyásosabb Brexit-ellenes brit közéleti személyiség legutóbb a múlt héten adott hangot annak a véleményének, hogy jogot kellene adni a brit választóknak az EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntés "újragondolására", mivel a referendum idején még senki nem tudta, hogy mivel jár a kilépés az Európai Unióból.

 

Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ha a választók véleménye a Brexitről nem változik, akkor természetesen ki kell lépni az EU-ból. Hozzátette ugyanakkor: a józan ész azt diktálná, hogy ha az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszeréről bebizonyosodik, hogy nem kínál a jelenleginél ígéretesebb jövőt a britek számára, akkor legyen lehetőség a Brexit-döntés átgondolására.

 

A legutóbbi felmérések alapján Blair e véleményének széles körű a választói támogatottsága.

 

Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a Survation minap ismertetett vizsgálata szerint a britek 50 százaléka szeretné, ha népszavazás döntene a Brexit feltételrendszerét rögzítő majdani végleges megállapodásról. Az újabb referendumot a válaszadók 34 százaléka ellenezte.

 

A konzervatív párti brit kormány mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát a brit EU-tagságról. Theresa May szóvivője Farage szavaira reagálva kategorikusan leszögezte, hogy nem lesz második népszavazás.

 

Forrás: MTI