Hírek UK


Már az esküvő napját is tudjuk: május 19-én mondja ki az igent Harry és Meg

Az időpontot a Kensington-palota – Harry édesapja, Károly brit trónörökös londoni hivatala – közölte pénteken. Az eddigi hivatalos közlésekből az is tudható, hogy a 33 éves Harry és a 36 esztendős Meghan Markle a Windsor királyi rezidencia Szent György-kápolnájában esküszik örök hűséget egymásnak. 

A herceg és az elvált amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be Londonban, az esküvő pontos dátumát azonban csak pénteken ismertette az udvar. A Kensington-palota közleményében ezúttal is hangsúlyozta, hogy az egyházi szertartás, a virágok, a dekoráció és az esküvő utáni fogadás minden költségét a királyi család állja.

 

A londoni fogadóirodák az esküvő májusi időzítését eltalálták: már a pénteki bejelentés előtt is ezt tartották a legvalószínűbb időpontnak. Csupán a helyszín jelent valamelyes meglepetést, ugyanis a fogadóipar favoritja a hivatalos bejelentés előtt az ősi londoni koronázótemplom, a Westminster-apátság volt. Ott tartotta világraszóló esküvőjét 2011 áprilisában Vilmos és Katalin kétezer meghívott vendég, valamint II. Erzsébet királynő és a királyi család többi tagja jelenlétében. A szertartás közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző követte figyelemmel világszerte.

 

Harry és Meghan Markle május 19-ére kitűzött esküvője minden bizonnyal jóval szerényebb külsőségek közepette zajlik majd, egyrészt azért, mert Harry herceg többször is egyértelmű jelét adta annak, hogy nem kedveli a személye körüli zajos médiafelhajtást, másrészt Harry jóval hátrébb van a brit trónutódlási sorban, mint Vilmos, aki édesapja, Károly trónörökös után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

 

Harry jelenleg az ötödik a trónöröklési listán, de az esküvő időpontjában már csak a hatodik helyen lesz, mivel elé kerül a sorban Vilmos és Katalin addigra várhatóan megszülető harmadik gyermeke.

 

Harry és Meghan Markle kapcsolata már az eljegyzés előtt, szeptemberben „hivatalossá” vált, amikor a herceg nagymamája, II. Erzsébet királynő teán fogadta őket a Buckingham-palotában. A királyi házasságokat szabályozó brit törvény ugyanis kimondja, hogy a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia.

 

Meghan Markle uralkodói fogadtatása az udvari protokoll szerint azt jelezte, hogy e jóváhagyás megtörtént. Egyértelműen jelzi Harry amerikai menyasszonyának befogadását a brit királyi családba az is, hogy a jegyespár a Kensington-palota minapi bejelentése szerint a királynő téli rezidenciáján, a kelet-angliai Sandringham kastélyában töltheti a karácsonyt a királyi család ilyenkor hagyományosan ott összegyűlő többi magas rangú tagjával együtt.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: PA