Hírek UK


Már azt is tudjuk, hol lesz a Harry és Meg esküvője

A Kensington-palota kedd délután közölte, hogy a 33 éves Harry herceg és 36 esztendős menyasszonya, Meghan Markle a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia, a Windsor kastély Szent György-kápolnájában esküszik örök hűséget egymásnak. Azt is bejelentették, hogy az esküvő májusban lesz, de a napra pontos dátumot még nem árulták el. 

A közlemény szerint II. Erzsébet királynő engedélyezte, hogy a jegyespár a windsori kápolnában tartsa esküvőjét. A közlemény szerint az egyházi szertartás, a virágok, a dekoráció és az esküvő utáni fogadás minden költségét a királyi család állja.

 

 

Arról viszont egyelőre nincs hivatalos bejelentés, hogy Harry és az elvált Meghan Markle jövő májusi esküvői szertartását Canterbury jelenlegi érseke, Justin Welby tartja-e. A tájékoztatás kitért ugyanakkor arra, hogy Harry menyasszonya, aki protestáns, az esküvő előtt felveszi az anglikán hitet, és e hit szerint megkeresztelik. Az anglikán hit Nagy-Britanniában államvallás, az anglikán egyház legfőbb világi vezetője főkormányzói rangban a mindenkori brit uralkodó. 

 

A Kensington-palota szóvivője egyenes utalást tett arra, hogy Meghan Markle amerikai állampolgárként megy feleségül Harry herceghez. Az illetékes szerint az amerikai színésznő fel akarja venni a brit állampolgárságot, és ennek érdekében megteszi a megfelelő lépéseket "a következő években".

 

A londoni fogadóirodák a májusi időpontot eltalálták: már a keddi bejelentés előtt is ezt tartották a legvalószínűbb esküvői időpontnak, és így erre a lehetőségre meglehetősen alacsony nyereményesélyeket írtak ki. A helyszín azonban valamelyes meglepetés, ugyanis a fogadóipar favoritja az ősi londoni koronázótemplom, a Westminster-apátság volt. Itt tartotta világraszóló esküvőjét 2011 áprilisában Vilmos herceg és Katalin hercegnő a királynő és a királyi család, valamint kétezer meghívott vendég jelenlétében. A szertartás közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző követte figyelemmel világszerte.

 

A windsori kápolna jóval kevésbé megközelíthető a nyilvánosság számára, de a Kensington-palota szóvivője közölte: Harry és Meghan Markle szeretné, ha mindenki az ünnepi esemény részesének érezhetné magát, és máris elkezdték kidolgozni azokat a terveket, amelyek ezt lehetővé teszik.

 

A szóvivő szerint Harry és menyasszonya személyesen irányítja a jeles nap tervezését, és minden döntést megoszt a nyilvánossággal, amint e döntések megszületnek a következő hónapokban.

 

Forrás: MTI