Hírek UK


Terrortámadás volt a manchesteri robbantás

Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy azonosították a 22 halálos áldozattal és 59 sérülttel járó manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjét. A brit kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy  egyértelműen terrortámadás történt. Időközben az Iszlám Állam magára is vállalta a tett elkövetését.

May a Downing Street 10. előtt tartott beszédet, melyben hangoztatta, hogy „a terrorizmus sosem kerekedhet felül.” Az elkövető személyazonosságáról konkrétumokat nem osztott meg, de Ian Hopkins, a nyomozást vezető felügyelő  elmondta, a merényletet egy férfi követte el, aki a házi készítésű pokolgép felrobbanásakor szintén meghalt. Abban azonban még nem biztosak, hogy a robbantó egyedül vitte-e véghez a támadást, vagy volt segítsége.

Nem sokkal a kormányfő beszéde után kiürítették a Manchester Arndale Centre-t, miután – nem megerősített hírek szerint – lövést hallottak a helyszínen. A BBC tudósítása szerint húsz perccel később elfogtak egy 23 éves férfit, akinek felmerült a neve a merénylettel kapcsolatban. 

Az Iszlám Állam közösségi oldalán tett közé egy videót, amelyben elkövetőként jelölték meg magukat.

Az öngyilkos merénylőt nem számolva eddig 22 halálos áldozata van a Manchester Arena rendezvényközpontjában, Ariana Grande énekesnő koncertjének végén elkövetett robbantásnak. A halottak között gyerekek is vannak.

Forrás: portfolio.hu, 444.hu, atv.hu
Kép: Manchester Evening News