Hírek UK


May: „Káros lenne azt üzenni, hogy minden marad úgy, ahogy volt.”

Dúlnak a belharcok a brit kormányban Brexit ügyben. A pénzügyminiszter egy nyilatkozatában puha kimenetelű Brexitet jósolt, Theresa May szóvivője arra figyelmeztette, ne mondjon olyat, ami azt mutatná, hogy nem változnak meg a dolgok a brit kilépés után.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter kifogásolt nyilatkozata arra utal, bízik abban, hogy az Eu-ból való kiválás után nem lesznek drámai változások, szerinte ugyanis „sok minden ugyanolyan lesz”. Mint mondta, arra számít, hogy az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelem is változatlan marad. „Remélem, meg tudunk egyezni egy olyan átmenetben, amelyben az áruk képesek lesznek az Egyesült Királyság és az EU határain átnyúlóan ugyanúgy áramlani, ahogy ez most történik.”


A kijelentésre Theresa May szóvivője a Downing Street 10. előtt elhangzott nyilatkozatában reagált, hangsúlyozva, hogy a Brexit után, 2019-ben az EU polgárok nem mozoghatnak többé szabadon az Egyesült Királyságban. May szóvivője útján közzétett üzenetéből az is egyértelmű, hogy 2019 márciusa után életbe lép a bevándorlók regisztrálása. A szóvivő kiemelte:  „Hiba lenne, azon elmélkedni, hogy mi lesz ezután és ez hogyan fog működni vagy éppen azt sugallni, hogy a szabad mozgás ugyanolyan lesz, mint napjainkban.” Mindebből kitűnik, Theresa May fontosnak tartja megmutatni, hogy nem keresnek enyhítő megoldásokat, és károsnak tartja azt közvetíteni az emberek felé, hogy minden marad úgy, ahogy régen.


A brit kormánytagok több megnyilatkozása is arra utal, hogy nincs összetartás a Brexit-üggyel kapcsolatban a korményon belül. A kabinet szóvivője szerint teljes egyetértés van, hogy a brit leválás minél simábban jöjjön létre. Philip Hammond kijelentései viszont arra utalnak, hogy nem tudnak konszenzusra jutni abban, hogy milyen álláspontot közvetítsenek nyilatkozataikban. Egyedül Davis Davis Brexit-ügyi miniszter volt az, aki elismerte, hogy valójában nincs az összhang ebben a kérdésben. Davis azzal vádolta a Hammondot, hogy Theresa May háta mögött a puha Brexit felé tereli a brit hajót. Theresa May mindeközben a Garda-tónál tölti szabadságát.

Forrás: Daily Express
Fotó: Guido Fawkes