Hírek UK


Theresa May eltökélte, hogy sikerre viszi a Brexitet

Ugyan Theresa May a Brexit mellett kiálló kollégáinak fontos szerepeket osztott az új kormányban, a legtöbb miniszter és a köztisztviselők nagy része még mindig az EU mellett voksolók közül való.  May szervezeti átstrukturálása sem örvend túl nagy népszerűségnek, amely keretében létrehozta az Európai Unióból való kilépésért felelős osztályt.  

A köztisztviselői kar korábbi vezetője, Gus O’Donnell szerint a Brexit elkerülhető lett volna, és ha a szavazás következményeképpen az EU egymáshoz kevésbé szorosan kapcsolódó országok együttműködésévé válhatott volna, az Egyesült Királyság még mindig a tagja lehetne.

 

Ehhez képest May valószínűleg a következő naptári év elején parlamenti szavazás nélkül élni fog az 50. cikkely nyújtotta lehetőséggel, mely szerint bármely tagország kiléphet az Unióból – erre azonban korábban még nem volt precedens. Az ellenzék az elképzelést, hogy a miniszterelnök a parlament megkérdezése nélkül hozzon meg egy ilyen fontos döntést, egy Tudor uralkodó önkényuralmához hasonlítja, és a brit demokrácia teljes elárulásának tartja.

Ha elindítják az 50. cikkely által biztosított eljárást, az Egyesült Királyságnak 2 év fog rendelkezésére állni, hogy mindent elrendezzen a kilépéssel kapcsolatban. Ezt követően az esetleges újra-belépésről az EU döntene, és az Egyesült Királyság valószínűleg nem kapna olyan kedvező feltételeket, amilyeneket eddig élvezett. A jövő heti G20 csúcstalálkozón Maynek alkalma lesz a világ vezetőivel a jövőbeli gazdasági lehetőségekről beszélgetni.