Hírek UK


MI5: Kilenc terrortámadás tervét időben észlelte, a tizediknél hibázott

Az elmúlt egy évben kilenc terrortámadási terv végrehajtását sikerült meghiúsítani Nagy-Britanniában, közölte kedden a brit kormánnyal Andrew Parker, a belső elhárítás (MI5) vezetője. Egy független szakértői jelentés szerint azonban az MI5 a májusi manchesteri merénylet előtt kapott jelzést "nem vette elég komolyan".  

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a keddi kabinetülésen Andrew Parker arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam néven ismert dzsihadista terrorszervezet Irakban és Szíriában elszenvedett súlyos katonai vereségei nem szüntetik meg a terrorveszélyt.

 

Az MI5 vezérigazgatója szerint a fenyegetés más területekre helyeződik át, a terrorszervezetek egyre szélesebb körben terjesztik propagandájukat a közösségi médiafelületeken, ezzel a módszerrel is merényleteket próbálnak szervezni Nagy-Britanniában és másutt.

 

Amber Rudd belügyminiszter a tájékoztatáshoz hozzáfűzte, hogy a terrortámadások tervezésének sebessége jelentősen gyorsult az idén, és a brit kormány nyomást gyakorol a közösségi portálok üzemeltetőire a szélsőséges tartalmak eltávolítása céljából. Rudd közlése szerint a Facebook tudatta a brit biztonsági szolgálatokkal, hogy a felületére felkerült, az al-Kaida, az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek által elhelyezett tartalmak 83 százalékát egy órán belül sikerül azonosítani és eltávolítani. 

A belügyminiszter a londoni alsóházban részletesen ismertette a brit biztonsági szolgálatok tevékenységéről készült független szakértői jelentést, amely a március óta elkövetett öt nagy-britanniai terrorcselekmény körülményeit vizsgálta.

 

E támadásoknak összesen 35 halálos áldozatuk volt. A legsúlyosabb merénylet májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, a támadásban 22 ember, köztük hét gyermek vesztette életét.  

Amber Rudd a szakértői jelentés alapján beszámolt arról, hogy a manchesteri merénylet elkövetőjét, a líbiai származású, de nagy-britanniai születésű Salman Abedit 2014 nyara és 2015 októbere között az MI5 figyelte. Az elhárítás kapott is hírszerzési adatokat Abediről, de a kiértékelés során úgy ítélte meg, hogy ezek az információk nem kötődnek terrortevékenységhez.

 

A vizsgálati jelentés szerint azonban visszatekintve már látszik, hogy ezek az adatok "nagy jelentőségűek" voltak a manchesteri merénylet szempontjából, és "a körülmények szerencsésebb alakulása esetén" a támadás megakadályozható lett volna.

 

A független szakértői jelentés megállapítja: az MI5 és a rendőrség levonta azt a tanulságot, hogy javítani kell az adatok felhasználásának hatékonyságát és a szolgálatok közötti együttműködést, és szélesebb körű információ-megosztásra van szükség.

 

A vizsgálat egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy a terrortámadási tervek nagy többségét továbbra is sikerül meghiúsítani.

 

 

 

Forrás: MTI