Hírek UK


Minimum 43 évre rács mögé kerül a furgonos terrorista

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték pénteken azt a walesi férfit, aki tavaly júniusban furgonjával egy londoni mecsetből ima után kiözönlő muszlimok közé hajtott. A gázolásos merényletben egy ember meghalt, tizenketten megsérültek, kilencen közülük kórházi ellátásra szorultak. Osborne állítólag azt üvöltötte a támadás közben, hogy: „Minden muszlimot meg akarok ölni!”  

A 48 éves Darren Osborne a londoni Woolwich kerület koronabíróságán kihirdetett ítélet alapján legkorábban 43 év után szabadulhat.

Osborne tavaly június 19-én hajnalban az észak-londoni Finsbury Park mecsetjénél vezette járművét az emberek közé. A támadás akkor történt, amikor a mecset közösségének tagjai a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról távozóban éppen elsősegélyben részesítették egy társukat, aki rosszul lett. 

Az első beszámolókból nem derült ki egyértelműen, hogy az áldozat, az 51 esztendős Makram Ali egészségi okokból, vagy a támadás következtében vesztette életét, de a halottkémi vizsgálat megállapította, hogy Ali halálát közvetlenül a gázolásos merényletben elszenvedett sérülések okozták. 

A bíró a pénteken kihirdetett ítélet indoklásában kijelentette: Osborne terrortámadást hajtott végre, gyilkossági szándékkal. A bíró szerint az elítélt öngyilkos akcióra készült, s arra számított, hogy a helyszínre érkező rendőrök lelövik.

Osborne két hete kezdődött tárgyalásán elhangzott: a  férfi megszállottan keresett az interneten szélsőségesen muszlimellenes portálokat, és az ilyen tartalmakhatására gyorsan radikalizálódott.

Darren Osborne a merénylet előtti napon bérelt furgonnal utazott Cardiffból, a walesi fővárosból Londonba. A tárgyaláson elmondta: eredetileg a legnagyobb ellenzéki brit parlamenti erő, a Munkáspárt vezetőjét, Jeremy Corbynt akarta megölni. Úgy tudta, hogy Corbyn részt vesz egy muszlim nagygyűlésen London belvárosában, és furgonjával a demonstráció helyszíne felé hajtott, de a rendőrségi útlezárások miatt nem tudott az esemény közelébe jutni.

Osborne azt is elmondta, remélte, hogy a gyűlésen jelen lesz Sadiq Khan, London muszlim polgármestere is, mivel "az lett volna a lottófőnyeremény", ha mindkettőjükkel végezni tud. A bíró azonban a pénteki ítélethirdetés indoklásában az esküdtek félrevezetésére szolgáló szánalmas kísérletnek nevezte Osborne vallomását, és kijelentette: a közösségi portálokon elhelyezett üzenetei is bizonyítják, hogy Osborne rasszista, iszlámellenes ideológiák követőjévé vált.

A tavaly Londonban végrehajtott, iszlamista indíttatású három másik terrormerénylet közül kettőnek az elkövetői szintén gépjárművekkel hajtottak gyalogosok közé. E merényletek tetteseit a rendőrök a helyszínen agyonlőtték. 


Forrás: MTI