Hírek UK


Nem halasztják el a választásokat

Theresa May brit miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában összefogásra szólította fel a briteket, és bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

 

A brit kormányfő a Downing Streeten tett nyilatkozata előtt a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. Az értekezlet után May nem tett említést arról, hogy változna a jelenleg érvényes második legmagasabb terrorkészültségi szint. Hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a nagy pártok vasárnapra felfüggesztik kampányukat, de a választási kampány hétfőn folytatódik.

May a szombat éjjeli merényletről szólva kijelentette: „ami sok, az sok. Nem tehetünk úgy, mintha a dolgok úgy mehetnének tovább, mint eddig." Szerinte eddig „túlságosan nagy volt a tolerencia a szélsőségesekkel szemben". 

Szólt arról is, hogy az internetet sokkal szigorúbban kell szabályozni, mert elfogadhatatlan, hogy nagy cégek biztonságos helyet nyújtsanak a szélsőséges eszmék terjedésének és a terroristák kommunikációjának. Ezért azt akarja, hogy nemzetközi egyezményeket kössenek az internet megregulázására, az ellenőrizhetetlen kommunikációs csatornák betiltására.

May a nyomozás állásáról azt mondta, hogy az utóbbi időszak három brit merénylete (Westminster, Manchester, London Bridge) között nincs közvetlen kapcsolat, de az elkövetők inspirálhatták egymást. Ez új trendet jelenthet, ami komoly fenyegetés. 

"Össze kell fognunk, össze kell tartanunk, és együtt legyőzzük ellenségeinket" – hangoztatta beszéde végén a brit kormányfő.

Forrás: BBC