Hírek UK


Obama és Harry herceg a közösségi médiáról és az USA állapotáról beszélgettek

Veszélyekkel jár a közösségi média felelőtlen használata, jelentette ki Barack Obama Harry hercegnek adott interjújában, amely szerdán hangzott el a BBC politikai és közéleti 4-es csatornájának magazinműsorában. A BBC-nél másfél évtizedes hagyomány, hogy a karácsony utáni első nap hírmagazinját ismert közéleti személyiségek szerkesztik.  

 

A volt amerikai elnök szerint fennáll a veszély, hogy egyesek csak olyan tartalmakat hallgatnak meg, amelyek saját részrehajló nézeteiket igazolják, ez pedig szétszakíthatja a társadalmat. A hercegnek adott interjúban Obama kifejtette: a közösségi média felelőtlen használata az álinformációk széles körű elterjedése mellett azt is eredményezheti, hogy az emberek összetett, bonyolult kérdésekre torz, leegyszerűsítő értelmezéseket adnak.

 

 

Nevek említése nélkül hozzátette: különösen a hatalmi pozícióban lévőknek kell megfontoltan eljárniuk, amikor közösségi portálokon teszik közzé a nyilvánosságnak szánt üzeneteiket.

 

A volt amerikai elnök szerint aggodalomra ad okot az a lehetőség, hogy a jövőben a közösségi média egyes használói "a tényeket mellőzve" csak olyan tartalmakat olvasnak vagy hallgatnak, amelyek "saját részrehajló nézeteiket" igazolják.

 

Harry megkérdezte Obamától, hogy milyen érzésekkel távozott a Fehér Házból január 20-án, amikor átadta az elnöki tisztséget Donald Trumpnak. Obama nem bírálta közvetlenül utódját, de kijelentette: afelett érzett öröme, hogy házassága nem sínylette meg a Fehér Házban eltöltött nyolc évet, "vegyült" azzal az aggodalmával, hogy "maradtak befejezetlen ügyek", és amiatt is aggódott, hogy az ország milyen irányban indul tovább.

 

Harry herceg persze nemcsak kérdezett, hanem válaszolt is. Feladatának tartja például, hogy ráirányítsa a figyelmet bizonyos télmákra, és így segítse a társadalmi változást. A programban szó esett például a fiatalkori bűnözésről éppúgy, mint a klímaváltozásról.

 

Nyilvánvalóan nem folyhatok bele a politikába. Remélem azonban, hogy azok az emberek, akik otthon, az autójukban vagy bárhol hallgatnak engem, elgondolkoznak azokon a témákon, amiket vitapontoknak választottam” – fogalmazott Harry herceg.

 

Forrás: MTI