Hírek UK


Óvintézkedések a londoni évbúcsúztatón

A Scotland Yard vasárnap kora délután lezárta London belvárosi térségeit a közúti közlekedés elől, és arra kéri a lakosságot, csak azok induljanak el a szabadtéri rendezvények helyszíneire, akiknek érvényes belépőjegyük van. A brit fővárosban becslések szerint 250 ezren nézik majd a Temze partján és más helyszíneken a vasárnap éjfélkor kezdődő tizenkét perces tűzijátékot.  

A tízezer tűzijáték-rakétát a parlamenttel szemközti 135 méter magas London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lövik fel.

 

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár negyedik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehet bemenni. Ezekből az idén százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetik.

 

Nick Aldworth, a londoni újévi rendezvények biztosítását ellátó Scotland Yard-ügyosztály szóvivője szerint nincs olyan konkrét fenyegetés, amely az óévbúcsúztató rendezvények ellen irányulna, a szóvivő azonban éberségre kérte a látogatókat, és arra, hogy ha bármi gyanúsat észlelnek, jelentsék a helyszínt biztosító rendőröknek vagy a rendezvények személyzetének.

 

 

A rendőrség acél- és betonakadályokat telepített a Temze belvárosi partszakaszára és számos más olyan helyszínre is, amelyeken várhatóan nagy tömeg gyűlik össze az újévköszöntő rendezvényekre. Ezeket az akadályokat úgy tervezték, hogy teherautóval se lehessen áttörni rajtuk.

 

A Scotland Yard szóvivőjének tájékoztatása szerint a szilveszteri rendezvények látogatói fokozott fegyveres rendőri jelenlétre számíthatnak, de a biztosítási tevékenység "nyílt és fedett műveletek elegyéből" áll majd.

 

 

 

Forrás: MTI