Hírek UK


Riasztást adott ki a manchesteri rendőrség

A hatóságok a robbantás óta folyamatosan figyelik a város összes térfigyelő kameráját, így figyeltek fel arra a kék bőröndre, amelyet Salman Abedi, a merénylet elkövetője húzott maga után a robbantás napján.

Kérjük, azonnal jelezzék a hatóságnak, ha ezt a bőröndöt valahol látni vélik! – olvasható a manchesteri rendőrség rendkívüli közleményében.

Russ Jackson főnyomozó elmondta, nem tudják, hogy a bőrönd tartalma veszélyes-e vagy sem, de nem zárható ki, hogy robbanóanyag van benne. Az ominózus bőrönd a merénylet előtti napokban került Abedi tulajdonába, hollétéről egyelőre nincs információjuk.

A brit elhárítás (MI5) vizsgálatot indított a manchesteri merénylőről szóló korábbi bejelentésekkel kapcsolatban. Egybehangzó hírek szerint ugyanis a múlt hétfői robbantás öngyilkos elkövetőjének radikális nézeteire már korábban többen is felhívták a rendőrség figyelmét, többek között saját családja és az Abedi által látogatott mecset vallási elöljárója is.

A mecset imámja a múlt hét folyamán nyilatkozatban ítélte el koncert után történt robbantásos merényletet, közleményéből pedig az is kiderült, hogy Abedi már két évvel ezelőtt is heves vitába szállt az imámmal, amikor hitszónoklataiban az Iszlám Állam tevékenysége ellen beszélt.

Amber Rudd brit belügyminiszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a MI5 előzetesen mennyit tudott Abediről, de mindenképpen helyes döntésnek tartja, hogy az elhárító szolgálat áttekinti a saját eljárási gyakorlatát.

Forrás: ma.hu, blikk