Hírek UK


Ritka öröm a skóciai állatparkban: jegesmedvebocs született

Huszonöt év után először jegesmedvebocs jött a világra brit földön. A skóciai Kincraigben lévő vadállatparkban karácsony előtt fedezték fel a gondozók a nőstény Victoria kölykének (vagy kölykeinek) megszületését. Legutóbb 1992 decemberében egy yorkshire-i állatparkban volt hasonló örvendetes esemény, akkor iker jegesmedvékkel gazdagodott a helyi állatállomány. 

A kincraigi állatparkban jelenleg három felnőtt jegesmedve él. Arktos, az egyik hím még tavasszal párosodott Victoriával.

 

"Először egy héttel karácsony előtt halottuk a sokat ígérő hangokat, amelyek egészen az újévig folytatódtak. Mivel nem látunk bele a kölykedződobozba, nem lehetünk biztosak abban, hogy Victoriának egy vagy több bocsa van, de a születést megerősíthetjük" - idézte Una Rchardsont, a park gondozóját a BBC News.

 

"Végtelenül örülünk, de nem akarunk idő előtt ünnepelni, mert a jegesmedvebocsoknak életük első heteiben magas a halálozási arányuk fejletlen immunrendszerük miatt, és mert az anyának ekkor igen nagy szüksége van az elvonultságra. Ha ilyenkor bármi megzavarja az anyát, akkor megtörténhet, hogy megöli vagy sorsára hagyja a kölyköket " - mondta el a szakember.

 

A gondozó szerint mostantól állandóan figyelni fogják Victoriát és nagyon remélik, hogy március tájékán, amikor az anyamedve előjön bocsával, vagy bocsaival, már a legjobb hírekkel állhatnak elő.  

A jegesmedvék március és június között párzanak, a nőstény november, december tájékán hozza világra egy vagy két kölykét. Az újszülött bocs vak, mintegy 30 centiméter hosszú és alig nagyobb egy tengerimalacnál. Egy hónapos korában nyitja ki szemét.

 

Victoria a németországi Rostocki Állatkertben született 1996-ban, 2008-ban a dániai Aalborg állatkertjében hozta világra első utódját. 2015 márciusában érkezett Skóciába. Párja, Arktos a bécsi állatkertben született 2008-ban, és a hannoveri állatkertből érkezett a skót állatparkba.

 

Forrás: BBC/MTI