Hírek UK


Terrorakciót tervező újnácikat tartóztattak le öt brit városban

Összehangolt rendőrségi rajtaütés keretében fogták el szerdán a betiltott National Action nevű brit újnáci csoport hat tagját azzal a gyanúval, hogy terrorcselekmény végrehajtására készültek.  

Az egyidejű, nagy területre kiterjedő rendőrségi akció során Cambridge-ben, Banburyben, Wolverhamptonban, Leicesterben és Stockportban összesen öt férfit és egy nőt kaptak el. Az őrizetbe vettek életkora 21 évtől 37 évig terjed.

 

A hatóságok gyanúja szerint mindegyikük a náci eszméket hirdető, 2016 decemberében betiltott National Action tagja, amely magát "nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként" határozza meg. Letartóztatásukra a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján került sor. A művelet részeként számos helyszínen házkutatások is kezdődtek.

 

A közép-angliai West Midlands megye rendőrségének közleménye nem részletezi, milyen terrorcselekményre készültek az elfogott személyek, de a törvény szerint pusztán azért is tízévi börtönbüntetéssel sújthatók, mert tagjai a betiltott csoportnak. 

A II. világháború óta ez az első olyan újnáci szervezet, amelyet a brit hatóságok törvényen kívül helyeztek.

 

Amber Rudd belügyminiszter a betiltásról hozott tavalyelőtti határozatában rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést. Akkori parlamenti felszólalásában kijelentette: a csoport célja a gyűlöletkeltés és az erőszak dicsőítése, és az ilyesminek "nincs helye Nagy-Britanniában".

 

A National Action betiltása óta nem a szerdai rajtaütés volt az első rendőrségi akació. Tavaly szeptemberben négy embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy a csoport tagjaiként terrorcselekményeket készítettek elő. Az akkor elfogott gyanúsítottak mindegyike a brit hadsereg katonája volt. Őrizetbe vételüket annak idején a brit védelmi minisztérium jelentette be.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: The Independent