Hírek UK


Terroristákra vadásztak a rendőrök Kelet-Londonban

Rajtaütéses razziát tartott a brit rendőrség Newhamben és Barkingban a szombati merényletekkel kapcsolatban. A két házkutatást egy időben hajtották végre, a szemtanúk robbanásokról és lövésekről számoltak be.

Beszámolók szerint a rendőrség már este 10 órakor megérkezett a barkingi helyszínre, de a házba csak hajnali 4 órakor törtek be. Ezt követően a lakók villanásokat láttak, robbanást és lövéseket hallottak. Egy szemtanú, aki a korai órákban a robbanásra ébredt fel, az ablakon kinézve tucatnyi állig felfegyverzett kommandóst látott kiszállni egy teherautóból. A helyiek eddig úgy tudták, hogy az épület egy éve üresen áll, mert bezárták a klubot, amely ott működött, s azóta senkit nem láttak a környékén. 

Newhamben egy teljes utcát zárt le a rendőrség a rajtaütés idejére. A környékbeliek hallották, ahogy hajnalban betörnek a házba, majd arra utasítják a lakókat, hogy feküdjenek a földre. A szomszéd robbanást halott, majd utána 4-5 lövést is. Az egyik szemtanú szerint a házban, ahol razziát tartottak, egy kétgyermekes, muszlim család lakik, egy másik szemtanú úgy pontosított, hogy a család Bangladesből érkezett.

A londoni rendőrség közölte, már tudják, ki volt a szombat éjjeli merénylet három elkövetője, akiket a rendőrök lelőttek, de kilétüket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha ez „műveleti szempontból lehetségessé válik.” Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka pedig azt nyilatkozta, hogy az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze. Jelenleg tizenkét ember van őrizetben.

Az Iszlám Állam a szócsöveként működő hírügynökség, az Aamák közleményében jelentette be, hogy a terrorszervezet harcosainak egy alakulata hajtotta végre a londoni támadást. A szervezet a szombati merénylet előtti órákban az interneten tett közzé egy felhívást, amiben arra szólította fel követőit, hogy a ramadán idején teherautókkal, késekkel és lőfegyverekkel kövessenek el támadásokat.

Forrás: Metró, Népszava, MTI