Hírek UK


Terrortámadás a brit parlamentnél és a Westminster hídon

Átmászott a kerítésen és késsel támadt egy férfi a parlament előtt posztoló rendőrre. Ezzel egy időben a Westminster hídon egy autós felhajtott a járdára és több gyalogost elgázolt. A brit rendőrség egyelőre terrortámadásnak tekinti a történteket, mindaddig amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

A legfrissebb hírek szerint Theresa May miniszterelnököt biztonságba helyezték. A londoni belvárost lezárták, a metróközlekedést leállították.

A hírek szerint a két támadás kora délután, londoni idő szerint fél három után történt, bent a parlamentben éppen ülést tartottak a képviselők. A késes támadót a rendőr bajtársai a helyszínen lelőtték. A parlamenti ülést felfüggesztették, Theresa Mayt azonnal kimenekítették. A parlamentben tartózkodókat, nem sokkal a miniszterelnök után, szintén kiengedték az épületből.

A lövöldözés hallatán lezárták az utakat a parlament környékén, a lakosságot felszólították, hogy kerüljék el a belvárost.

A parlamenti támadással párhuzamosan egy férfi a járdára hajtott autójával a Westminster hídon, majd megpróbált elmenekülni, de a rendőrök feltartóztatták. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gázoló tüzet is nyitott-e, mindenesetre a Sky News eddig 12 sérültről számolt be. A sebesülteket elszállították a helyszínről, egy súlyos állapotban lévő nő a kórházba érkezése után meghalt, egy másik sérült állapota válságos.

A két esemény úgy tűnik összefügg egymással. Az erőszakosan fellépők összehangoltan hajtották végre tettüket. Figyelemre méltó az is, hogy a londoni akció a tavalyi brüsszeli terrortámadás első évfordulóján történt.

Szöveg: bustle.com
Kép: abcnews.go.com