Hírek UK


Theresa May pénteken Donald Trumppal tárgyal Washingtonban

A brit kormányfő megerősítette a hivatalos látogatás hírét. Ő lesz az első külföldi politikus, akit a három napja beiktatott új amerikai elnök a hivatalában fogad.


Nagy várakozás előzi meg Theresa May látogatását, amelyet a brit sajtó korábbi értesülései szerint eredetileg februárra terveztek, de az időpontot Steve Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója javaslatára előbbre hozták. Mint a brit miniszterelnök a BBC egyik televízióadásában elmondta, tárgyalásai középpontjában a kereskedelemmel és a NATO-beli együttműködéssel összefüggő kérdések állnak majd. Úgy fogalmazott: arra fog törekedni, hogy speciális kapcsolatok jöjjenek létre Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között.

A sajtó máris azt valószínűsíti, hogy May amerikai vizitje után hamarosan viszontlátogatásra a brit fővárosba érkezik Donald Trump. Ennek keretében várhatóan fogadja majd a királynő, II. Erzsébet, és abban a legmagasabb szintű fogadtatásban lesz része, amelyre a jelek szerint a politikus olyannyira vágyik.

May a BBC-nek adott interjújában úgy vélekedett: a Trump-adminisztráció érdeke is, hogy az Egyesült Államok előnyös kereskedelmi megállapodásra jusson Nagy-Britanniával, bármennyire is mindenfelől az új jelszó hallható, miszerint Amerika az első (America first). A transzatlanti bankközi kereskedelem megkönnyítésének kérdésére utalva azt mondta, a két ország még azelőtt csökkentheti a kereskedelmi akadályokat, hogy sor kerülne a brit kilépésre vonatkozó uniós egyezmény aláírására.

A NATO-val kapcsolatban Theresa May leszögezte, biztos abban, hogy Trump számos korábbi kifogása ellenére nagyra értékeli a NATO-ban rejlő értékeket. A brit miniszterelnök a kétoldalú találkozón várhatóan hangsúlyozni fogja a 28 államot tömörítő katonai szövetség és az EU által nyújtott biztonság és védelem fontosságát. Úgy tudni, a tárgyalás után a felek közös nyilatkozatban vállalnak majd kötelezettséget arra, hogy mindkét ország a GDP-jének legalább a 2%-át katonai kiadásokra fordítja, és hasonló mérték elérését fogják sürgetni a többi NATO-tagország esetében is.

A brit kormányfő nem adott közvetlen választ a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Washingtonban szóba fogja-e hozni Trumpnak azokat a korábbi, nőkre vonatkozó lekicsinylő kijelentéseit, amelyeket egyébként a maga részéről azonnal élesen bírált. Ezzel szemben leszögezte: nagyon nyíltan fog tárgyalni, és egyértelművé tette azt is, hogy elfogadhatatlannak tartja az amerikai elnök egyes kijelentéseit. Így például azt, hogy Trump egyszer azzal hencegett: olyan híres, hogy bármit megengedhet magának a nőkkel szemben, akár azt is, hogy a szoknyájuk alatt fogdossa őket.

Mint ismeretes, vasárnap Washingtonban félmillióan tüntettek az amerikai elnök beiktatása miatt, mert számos alkalommal alantas, megengedhetetlen módon nyilatkozott a nőkről. Hasonló megmozdulásokra került sor Nagy-Britanniában is: London központjában a becslések szerint százezren adtak hangot nemtetszésüknek, és tüntetések voltak Edinburgh-ban, Bristolban, illetve más nagyvárosokban is.