Hírek UK


Tibor Fischer brit író a lex CEU-ról és a migránsügyről

A The Guardianben állt ki a magyar miniszterelnök  migránsügyben képviselt és a CEU-val kapcsolatos politikája mellett a magyar származású brit író. Álláspontja szerint a CEU nem a többiekkel azonos jogokat, hanem előjogokat követel magának.
Heti Válasz

Tibor Fischer, aki maga is magyar menekültek leszármazottja, védelmébe veszi a magyar miniszterelnök által használt „illiberális demokrácia” kifejezést:

„Orbán sokak haragját váltotta ki az illiberális demokráciáról szóló beszédével. Szeretném hangsúlyozni a demokrácia szót ebben a kifejezésben, amelyet tajtékzó kritikusai rendre ignorálnak. Ugyancsak meg kell említenem, hogy a kortárs magyar szóhasználatban a „liberális” nem jelent sem „civilizáltat”, sem „felvilágosultat”, sem „nagyvonalút”, hanem a baloldaliság szinonímáját. Elfogadom, hogy ez a baloldalellenes álláspont nem szerez támogatókat Orbánnak a Guardian olvasóinak körében, de bízom benne, hogy készek elfogadni, hogy valaki, akinek más a véleménye, nem nevezhető automatikusan nácinak.”

Felidézi azokat a kritikákat, amiket Orbán a migránshelyzet kezelése miatt kapott, és azt állítja: lehet, hogy nem ideális megoldás fogva tartani a menekülteket a határon, de az EU-val ellentétben Orbán legalább tesz valamit.

Hangsúlyozza azt is, hogy a felsőoktatási törvény módosítása, amely a legutóbb izgalmat keltett, 28 oktatási intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27-nek a működésében találtak  szabálytalanságokat, de egyet sem büntettek meg vagy zártak be. 

A CEU-ügyről Tibor Fischer úgy véli: az intézmény nem azonos jogokat, hanem előjogokat követel magának, szerinte nem tartható, hogy a CEU a magyar mellett New York államban akkreditált amerikai diplomát is kiad anélkül, hogy ott campust működtetne.

"Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk" – tudjuk meg a cikkből. 

Álláspontja szerint nem igazak a vádak, miszerint Magyarországon elnyomják a sajtót, hiszen az sokszínű és szabad, ország továbbra is demokrácia, legitim többpártrendszer működik, a választások pedig szabadok és tisztességesek.

Pénteken került nyilvánosságra az a levél, amelyben tíz amerikai szenátor – republikánusok és demokraták együtt – arra kérik a magyar miniszterelnököt, hogy Közép-európai Egyetemmel (CEU) együttműködve találjon olyan megoldást, amely lehetővé teszi az egyetem Budapesten maradását.

 A szenátorok Chris Murphynek, Connecticut állam demokrata párti szenátorának vezetésével, aggodalmukat fejezik ki a magyar parlament által a közelmúltban hozott felsőoktatási törvénymódosítás miatt, mert az szerintük veszélyezteti a tanszabadságot Magyarországon. Hangsúlyozzák, hogy a CEU jelentős szerepet tölt be az Egyesült Államok és Magyarország közötti kulturális és tudományos kapcsolatok előmozdításában.

Forrás: hvg, mandiner, origo