Hírek UK


Trump keményen bírálta és megfenyegette az Európai Uniót az ITV-ben

Az amerikai elnök szerint az Európai Unió "nem az, aminek lennie kellene", és neki személy szerint is nagyon sok problémája van az EU-val. Donald Trump  az ITV brit kereskedelmi tévétársaság neves riporterének, Piers Morgannek nyilatkozott, aki régóta baráti kapcsolatban áll a nagyvállalkozóból lett amerikai elnökkel.  

A múlt heti davosi világgazdasági fórumon idején felvett, s vasárnap késő éjjel műsorra tűzött interjúban az amerikai elnök közölte, hogy "remek" kapcsolatokat ápol a muszlim közösségekkel, és ha ezt kívánják tőle, hajlandó bocsánatot is kérni, amiért a Twitteren nemrégiben megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját. 

Trump kijelentette: nem csodálkozik azon, hogy a Nagy-Britannia EU-tagságáról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, mivel a britek nem akarják, hogy "a világ minden tájáról" Nagy-Britanniába vándoroljanak "olyan emberek, akikről semmit nem tudnak".

Az amerikai elnök kifejtette, hogy Theresa May brit miniszterelnök helyében ő "másképp, még keményebben" tárgyalt volna az EU-val a kilépési feltételekről és megmondta volna, hogy az Európai Unió "nem az, aminek lennie kellene".

"Nagyon sok problémám van az Európai Unióval"- közölte Trump, mivel szerinte az unió nagyon igazságtalanul bánik az Egyesült Államokkal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. "Nem tudjuk bejuttatni áruinkat" az EU piacára, az EU viszont illetékmentesen vagy nagyon alacsony illetékteherrel exportál az amerikai piacra - panaszolta az amerikai elnök.

Donald Trump szerint nem az EU az egyetlen, amely méltánytalan módon jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, sok országot meg tudna nevezni, amelyek ugyanígy viselkednek, de az Európai Unió "nagyon-nagyon igazságtalan".

Trump alig burkoltan megtorló kereskedelmi lépéseket is kilátásba helyezett, s jelezte, hogy a jelenlegi helyzet "nagyon is (az EU) kárára válhat". Részletekbe mindazonáltal nem bocsátkozott. 

Az Egyesült Államok messze az EU legnagyobb külső kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem értéke 2016-ban megközelítette a 700 milliárd dollárt.

Az interjúban Trump azt is kijelentette: hajlandó bocsánatot kérni, amiért néhány hete megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját. Az eset komoly diplomáciai feszültséget szított London és Washington között.

A világszerte feltűnést keltő Twitter-üzeneteire vonatkozó kérdésre válaszolva Trump úgy nyilatkozott: e kommunikációs eszköz nélkül nem tudná megvédeni magát a vele kapcsolatos "hamis híresztelésektől", hacsak nem tartana negyedóránként sajtótájékoztatót. Közölte azt is, hogy Twitter-üzeneteit rendszerint maga írja, reggelente, még az ágyban.

A tervbe vett nagy-britanniai látogatása körüli indulatos brit belpolitikai vitákra utalva kijelentette: két meghívása is van, az egyik munkalátogatásra, a másik állami látogatásra szól, és mindkettőnek eleget kíván tenni.  Az állami látogatásra Nagy-Britanniába érkező külföldi államfők hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei.

A londoni miniszterelnöki hivatal a múlt héten csak Trump idei nagy-britanniai "munkalátogatásának" előkészületeiről tett említést,  az állami látogatásról a tájékoztatón nem esett szó. 

Végül arra a felvetésre, hogy brit ellenzéki politikusok, köztük Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere többször is tiltakoztak az ő tervezett nagy-britanniai látogatása ellen, Trump az interjúban úgy reagált, hogy "ez az ő problémájuk, engem ez nem érdekel".

 


Forrás: MTI
Fotó: ITV