Hírek UK


Trump visszatáncolt a rasszista kamuvideók miatt támadt konfliktusból

Az amerikai elnök hajlandó bocsánatot kérni, amiért néhány hete Twitter-oldalán megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját. Az eset komoly diplomáciai feszültséget szított London és Washington között, olyannyira, hogy Trump lemondta februárra tervezett londoni látogatását. 

"Én vagyok a legkevésbé rasszista ember, akivel bárki találkozhat" – jelentette ki Donald Trump a davosi világgazdasági fórumon az ITV brit kereskedelmi tévétársaságnak. A vasárnap műsorba kerülő interjúban, amelyből az ITV pénteken nyilvánosságra hozott néhány részletet, az amerikai elnök kijelentette: azért tette közzé saját Twitter-oldalán a három videót, mert mélységesen hisz a radikális iszlám terrorizmus elleni küzdelemben, s azok a videók a radikális iszlám terrorizmus megnyilvánulásait ábrázolták.

Az ismert brit riporter, Piers Morgan azon felvetésére, hogy a videók valóságtartalma nem igazolt, és a felvételeket eredetileg közzétevő Britain First nevű szervezet "rasszisták és fasiszták gyülekezete", Trump azt válaszolta, hogy ezt "természetesen" nem tudta, sőt korábban semmit nem tudott és most sem tud semmit a csoportról. "Én vagyok a legkevésbé rasszista ember, akivel bárki találkozhat" - tette hozzá az amerikai elnök az előzetesen ismertetett interjúrészletben.

Trump azt is kijelentette, ha a Britain First szervezetről azt mondják neki, hogy "ezek rettenetes, rasszista emberek, akkor én hajlandó vagyok bocsánatot kérni, ha ezt kívánják tőlem". A csoport egyik vezetője, Jayda Fransen ellen, akinek Twitter-oldaláról Trump átvette a videókat, büntetőeljárás folyik Nagy-Britanniában szélsőségesen gyűlöletkeltő kijelentések vádjával.

 Az amerikai elnök november végén osztotta meg a Twitter közösségi portálon a Britain First három videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról.

A Britain First videóinak újraközlése miatt Theresa May brit miniszterelnök annak idején személyesen is rosszallásának adott hangot, "helytelennek" nevezve, hogy Trump "egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő" csoport videóit népszerűsíti.

Az amerikai elnök May megrovó nyilatkozatára indulatos Twitter-üzenetben válaszolt, felszólította a brit kormányfőt: "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra".  

Pár héttel később, január elején Trump lemondta februárra tervezett  londoni látogatását, amelyen az Egyesült Államok új londoni nagykövetségét avatta volna fel. A brit kormány higgadt közleményben reagált, közölve, hogy továbbra is érvényesnek tekinti a meghívást. 

Az amerikai elnök csütörtökön érkezett a davosi Világgazdasági Fórumra, s már aznap megbeszélést tartott Theresa May-jel. Az ITV-nek adott interjúban Trump azt hangsúlyozta, hogy nagyon jó kapcsolatokat ápol a brit kormányfővel "annak ellenére is, hogy sokak szerint ez nem így van".  Az elnök kiválónak nevezte a két ország viszonyát. „Úgy gondolom, hogy minden téren azonos hullámhosszon vagyunk” – hangsúlyozta.

A Downing Street a héten közölte, hogy folyamatban vannak Trump idei nagy-britanniai "munkalátogatásának" előkészületei. 

Viszont az amerikai elnök állami látogatásra szóló nagy-britanniai meghívásáról, amelyet a brit uralkodó nevében Theresa May nyújtott át Trumpnak még tavaly januárban, egy ideje nincs friss információ.  A legújabb bejelentés szóhasználatából azonban az is következik, hogy az állami látogatás, amelyen az amerikai elnököt teljes királyi pompával fogadnák Londonban, továbbra sincs napirenden.

 

 Forrás:  MTI