Hírek UK


Újabb terrortámadás Londonban: hét halott, 48 sebesült

Gyalogosokat gázolt el szombat este egy furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en. A hidat lezárták, a helyszínen fegyveres rendőri egységek tartózkodnak.

A hídon egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből szemtanúk beszámolója szerint három vagy négy ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén.

A Scotland Yard megerősítette a Borough Marketnél történt késeléses támadás hírét és közölte azt is, hogy a közeli Vauxhall városrészben is történt egy incidens. 
 
A rendőrség vasárnap hajnalra a London híd és a Borough Market széles körzetét kordonnal lezárta és megkezdte a negyed kiürítését. A London Bridge, a Bank és a Vauxhall metróállomásokat is lezárták, de a londoni  tömegközlekedést irányító cég, a Transport for London (TfL) vasárnap hajnalban közölte, hogy a Bank és a Vauxhall állomásokat később újra megnyitották.
 
A londoni mentőszolgálat vasárnap reggeli tájékoztatása szerint negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el. Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.
 
A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A londoni rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok “potenciális terrorcselekményként” kezelik a történteket.
 
A Scotland Yard korábban bejelentette, hogy a támadásban többen életüket vesztették és lövések is eldördültek.
 
Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett és három tettest lelőttek. A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a brit fővárosban a támadást és vasárnap hajnali felhívásában “józanságra és visszafogottságra” kérte a közösségi portálokon képeket és videókat közzétevőket.
 
Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.  Theresa May kormányfő elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.
 
Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában.

Forrás: Kitekintő, MTI