Építészet


10 érdekes tény a Gherkinről

30 St Mary Axe, Gherkin, az uborka- vagy szivarház. Ezek a nevek mind ugyanarra az épületre vonatkozik, mely mára ikonikus részévé vált Londonnak. És milyen érdekes története van!
 


1. Ha nem szeretsz lépcsőzni

A Gherkinben összesen 18 lift működik, melyben 378 embert tud szállítani, 8 m/s-os sebességgel. Persze ha inkább lépcsőzni támad kedved, azt is megteheted az épület 1037 lépcsőfokán.

2. Jelmeznek sem utolsó

A londoni maraton lefutásakor sok versenyző vicces ruhákba öltözik be. 2014-ben Seb Falk úgy döntött, ő a Gherkint fogja megformázni, hogy pénzt gyűjtsön a Parkinson-kór gyógyítására. A távot 3 óra, 24 perc, 36 másodperc alatt futotta le, ami majdnem 14 millió font összegyűjtésére volt elég.

3. Van kedved ablakot tisztítani?

Az épületet 24.000 négyzetméternyi üveg fedi. 794 ablak biztosítja a természetes napfényt. 7429 üvegtábla borítja az épületet, ami elég lenne öt focipálya lefedéséhez. Nem irigyeljük az ablaktisztítókat.
 


4. Egy exkluzív parti?

A Searcy’s a Gherkin legfelső három szintjét elfoglaló magánklub. Az újévi partijára a belépő a nem tagok számára 290 font. Jöhet a pezsgő?

5. Mestermű

Az épületet Norman Foster tervezte, a Foster and Partners vállalat képviseletében. Az ő nevéhez fűződik a London City Hall, a berlini Reichstag vagy a Wembley stadion renoválása

6. Könnyebb átugrani, mint megkerülni

Legalábbis majdnem. Az épület legmagasabb pontja 180 méter, legszélesebb része pedig 178 méter.
 


7. Kirobbanó kezdet

A Gherkin helyén a Baltic Exchange épülete állt, mely globális tengeri szállítmányozási tőzsde volt. Az épületet 1992-ben az IRA bombatámadása sújtotta. Mivel az eredeti épület helyreállítása túl költséges lett volna, a városi vezetés egy új épület felhúzása mellett voksolt.

8. Túlságosan égbetörő tervek

Eredetileg a Millennium Tower állt volna a Baltic Exchange helyén, melyet szintén a Foster and Partners tervezett. Ám a Heathrow reptér megtorpedózta a tervet, mivel szerintük a 92 szintes csoda zavarta volna a légi közlekedést.
 


9. Acélidegek

Az épülethez összesen 35 kilométernyi acélt használtak fel.

10.  Megőrizni a múltat

Bár a Baltic Exchange épületet már nem csodálhatjuk meg, a bombatámadást túlélt üvegfestményeit igen, méghozzá a National Maritime Museum-ban. A múlt itt még nem ér véget: 1995-ben, a Gherkin alapozása közben egy római korból származó fiatal lány maradványaira bukkantak. 12 éven át a Museum of London őrizte, majd a St Botolph’s templomba temették el, nem messze lelőhelyétől.

szerző: Tegdes Péter Tamás