Ezt ajánljuk mi


 „A szívünkkel látjuk, a lelkünkkel halljuk”

Zenélő Budapest 2020 - művészfilm.

Közel 200 mini-koncert kerül megrendezésre a Zenélő Budapest hatodik évadában, augusztus végéig.

 

A Zenélő Budapest alapítója és művészeti vezetője, Götz Nándor, a karantén alatt egy olyan rövidfilmet álmodott meg, ebben több mint 60 zenész hívja a nézőt Budapest felfedezésére. A filmben Götz Nándor „Hej, Dunáról fúj a szél” népdalfeldolgozása hangzik el, amit a zeneművészek által létrehozott élőlánc szólaltat meg, így kötve össze városunk legszebb pontjait a zenemű által.

 

Az egyedi művészfilm a „Hej, Dunáról fúj a szél” című népdal különleges feldolgozására épül, melyet Götz Nándor szaxofonművész, zeneszerző komponált. A darabot egy több mint 60 zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltatja meg, így kötve össze városunk legszebb pontjait a zenemű által.  Ez az élni akarást szimbolizáló performansz a zenét és vizuálitást egy egységes művészi kifejezőeszközzé egyesíti.

 

A műben váratlan hangszereléssel találkozhatunk a klasszikus zene és a jazz világából, a rézfúvósoktól a szaxofonig, továbbá az elektromos gitár is hangsúlyt kap.

 

Számos image film mutatja be Budapest nevezetességeit, ebben a filmben, a jól ismert helyszíneket azonban, új perspektívából is láthatjuk.

 

„A karantén alatt fogalmazódott meg bennem, a bezártság egyben lehetőség számunkra, hogy újra beleszerethessünk Budapestbe. Folyamatosan a „Hej, Dunáról fúj a szél” dallama járt a fejemben. Egy napon felsétáltam a - szinte teljesen kihaltnak tűnő - Budai Várba, akkor állt össze bennem a film ötlete. A csodálatos várfalakat a szívemmel láttam, a népdalt a lelkemben hallottam – ezt a katartikus élményt próbáltuk ezzel a néhány perces művészfilmmel megmutatni. A film üzenete mindenkihez szól: a humánum, az összefogás és összetartozás ereje mentheti meg jövőnket, amelyben mindenkinek együttesen kell felelősséget vállalnia. A zenei- és filmfelvétel egyedi tervezése és kivitelezése új kifejezési formát eredményezett, amellett, hogy a hatodik évadát kezdő koncertsorozat szellemiségét is közvetítő alkotás a Zenélő Budapest imázs filmjévé vált.“ – nyilatkozta Götz Nándor.

 

„Az elmúlt hónapokban az egész világ arra kényszerült, hogy alapvető kérdésekre keressen új választ. Ez a film arra hív minket, fedezzük fel újra a turisták nélküli Budapestet, új szemmel járjuk a jól ismert utcákat, tereket, és ehhez egy mindenki által ismert népdal katartikus feldolgozása társul. A művészfilmmel egy valódi „koncertséta-élményt” szeretnénk adni Budapest nevezetességei között. A népdal egyedülálló komolyzenei feldolgozásának, valamint a közreműködő zenészek kiemelkedő játékának köszönhetően, sikerült a film látványát tökéletesen a bázist jelentő zenére ültetni.” – foglalja össze a vizuális megvalósítás hátterét Tuza Norbert, a film rendezője, aki Szín Róbert operatőr és vágótársával együtt az Ambient Pictures csapataként készítették a filmet.

 

Augusztus 27-ig a Zenélő Budapest rendezvénysorozat részeként közel 200 minikoncert várja az érdeklődőket a Margitszigeti Zenélő Kútnál, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum és Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokainál, a Várkert Bazárban, a Nemzeti Galéria előtti Savoyai teraszon, a Millenáris Parkban, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán. A fellépő művészek hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, de a fiatal tehetségek egyaránt lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

 

A film az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/_mYMjk3Zh-I

 

A Zenélő Budapest eseménysorozata a Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. segítségével valósul meg.