Ezt ajánljuk mi


„Brazília szukkulens növényvilága” - őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Brazília Dél-Amerika legnagyobb országa területe majdnem akkora, mint egész Európa. Az országról mindenkinek az Amazonas a forró, párás, és misztikumokkal teli veszélyeztetett esőerdeinek képe jelenik meg trópusi növényekkel, liánokkal, majmokkal , óriási Ara papagájokkal, és még ma is alig ismert Indián törzsekkel , a mindenki által ismert brazíliai erdőirtásokkal, mely valóban földünk tüdejét veszélyezteti.

Az őszi kaktusz kiállításon viszont Brazília egy teljesen más, alig ismert arcát szeretnék bemutatni, mégpedig az ország keleti és déli részén élő szárazságtűrő szukkulensek világát. Az ország e részén kiterjedt sziklás fennsíkokkal szubtrópusi erdőket, Rio Grande do Sul államában pedig időszakosan száraz pampákat találunk.

Az itt élő kaktusz és egyéb pozsgásfajok gyönyörű virágaikkal, szép formáikkal valóban élő ékszerek. A kaktuszfajok több nemzetsége honos Brazíliában, mint például a gömb alakú Notocactusok, Melocactusok, és az oszlopos gyakran faméretű Cereusok, Pilosocereusok.

Előbbiek gyönyörű virágaikkal és szőrpamacs sapkáikkal utóbbiak oszlopos formáikkal, és - gyakran kékes - testszínükkel díszítenek. A cserjéken, fákon epifiton kaktuszok, és tillandsiák tenyésznek; a talajon és a fatörzseken pedig díszes broméliák a Cryptanthusok , Neoregéliák és Aechmeák éldegélnek igen színes és díszes felleveleikkel.

A kiállításon láthatóak lesznek a csak Brazíliában honos gömb és oszlop kaktuszok, a fákon élő vesszőkaktuszok, a díszes fellevelű broméliák és érdekes, élőhelyükön már alig látható tillandsiák!

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság, Közép-

Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

 

A kiállítás szeptember 13-15. között az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg naponta 9-17 óráig!