Ezt ajánljuk mi


250 éves az európai cirkuszművészet

XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál 2018. január 8-14: egy héten keresztül Budapestre figyel a világ!

2018. január 8-án, Magyarországon tartják az európai cirkuszművészet, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éves ünnepi nyitó programját. Ezután egy éven keresztül ünnepel majd az egész európai cirkuszvilág! 

Rendkívüli megtiszteltetés, hogy a nemzetközi szervezetek a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak ítélték a 250 éves jubileumi ünnepségsorozat nyitóprogramjának rendezési jogát!

Az évforduló alkalmából bővebb műsorkínálattal, a klasszikus programok mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget az esemény sorozat. Számos kísérőrendezvényt terveznek: filmvetítések, szakmai konferenciák, cirkuszpedagógiai programok, kiállítások kínálnak majd feledhetetlen élményt.

 

Tisztelet és respekt az Elődöknek! 

Csakis a generációkon keresztül örökölt, az emberi teljesítőképesség határtalanságában rendületlenül hívő, emberfeletti akarat tudta évszázadokon keresztül életben tartani és frissnek, aktuálisnak megőrizni a cirkuszművészetet. Huszonkét évvel ezelőtt egy szakembergárda döntése, akarata és töretlen bizodalma a műfajban indította el a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A múlt  tisztelete, az elődök érdemeinek elismerése segíthet, hogy ma megújítsák, újraértelmezzék, korunkhoz frissítsék a csodát, amelyet cirkuszművészetnek neveznek.

ECA szakmai konferencia Budapesten

A megújuló magyar cirkuszművészet a nemzetközi szakmai világ középpontjában van! Folyamatosan kutatják a módszereket, amelyek segítségével el lehet juttatni az emberekhez az által képviselt értékeket, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme.

A cirkusz oktatási-nevelési feladatokat is ellátó előadó-művészeti ág, amely formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát. Új szemléletmódot teremt sajátos szimbolikájával, képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével.

A Fővárosi Nagycirkusz úttörő gondolkodója a cirkuszpedagógia szakterületének, e témakörben rendezi meg a fesztivál ideje alatt az European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját. Neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek tárgyalják meg a cirkuszpedagógia szakterületének módszereit és lehetőségeit 2018. január 10-én 10 órakor, a Vajdahunyad várban.

A fesztiválon részt vevő szakemberektől, művészektől azt kérik, vigyék el jó hírünket a nagyvilágba, egy olyan központot alapítása okán, amelyre nem csak Magyarország fontos nemzeti intézményeként lehet tekinteni! Ez egyben Közép-Európa cirkuszművészeti adatbázisát és kutatóközpontját foglalná magába, és fontos szerepet tölthet be a világ cirkuszművészetének szakmai életében.

A Rippoel testvérek

Nemzetközi versenyprogram

A legjobb cirkuszművészeti produkciók jönnek a világ minden tájáról! 4 földrész, 15 ország 126 artistaművésze 25 produkcióval érkezik.

A két esztendővel ezelőtti fesztiválon Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója, valamint a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatója, a zsűriben ülve tett egy ígéretet.  2018-ra egy soha nem látott világszámot hoz létre csapatával, ha azt bemutathatják a következő fesztiválon, Budapesten.

A világszám elkészült: egy különleges lótuszvirágzásnak lehetünk szemtanúi. Az esernyők szirmokként tündökölnek a remekbe szabott emberi kompozíció virágzásában, s hirdetik a kínai temperamentum lenyűgöző szépségét. A kínai csapat egy diabolo számmal is érkezik.

Szilaj, dinamikus világba kalauzol a Nomuna - Mongol Nomádok csapata. Két műsorszámot – egy ugródeszka és egy hand voltige produkciót – is bemutatnak a seregszemlén.

Fiatalos lendület jellemzi az orosz bohóctrió, a Without socks társulatát, akik a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építik fel újszerű, friss és nem utolsósorban rendkívüli humorral átszőtt performance-aikat.

A versenyprogram fellépői között lesz még:

 a Tom Brotherst ikáriaszámával Etiópiából, a Duo Cardiot perzs számával Mexikóból, Agustín Viglione-t buborékszámával Argentínából, a Las Bellas Chicas csapatát kínai rúdszámával Kubából, Andrejs Fjodorvs kutya- és galambszámával Lettországból, a Duo Solyst handstand számával Kubából, a Hametov Family-t gurtniszámával Üzbegisztánból, a Nova Africa csapatát hand voltige számával Etiópiából, Alex Bobylev bohócot Oroszországból, Brayan Gambit handstand számával Franciaországból, a Kalashnikov Brotherst diabolo számával Ukrajnából, Konstantin Gvozdetskiyt orosz rúdszámával Oroszországból, a Duo Feelinget gurtniszámával Ukrajnából, Stanislav Vysotskyi zsonglőrt szintén Ukrajnából, a Los Bazan csapatát handstand számával Olaszországból, valamint Vodianik Yaroslavnát levegőszámával Oroszországból.

A visegrádi négyek két műsorszáma is helyet kap a seregszemlén: a Duo Supka zsonglőrduó Csehországból, valamint a lengyel illuzionista, Rafał Walusz.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon három zsűri is értékeli a produkciókat

Nemzetközi szakmai zsűri tagjai között:

Eugene Chaplin, Svájc, a zsűri elnöke, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója

Fabrice Becker, Kanada, a Cirque du Soleil produkciós igazgatója

Paul Bernhard, Ausztria, a Roncalli Cirkusz igazgatója

Laszlo Endresz, Nagy-Britannia, a Blackpool Tower Circus igazgatója és producere

Elisa van der Meiden, Németország, a Stardust BV Presentatrice casting directora

Lyudmila Schevchenko, Ukrajna, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója

Sun Lili, Kína, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója, a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatója

Magyar Cirkuszigazgatók zsűrije

A frissen megalakult Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete Eötvös Loránd elnökségével választja ki a zsűri tagjait, akik értékelik a versenyprogramban szereplő produkciókat.

CECA zsűri

A Közép-európai Cirkuszművészeti Szövetség (CECA) artistaművészekből álló zsűri delegálására kapott felkérést. 

Special Guests – Több mint 20 ország 30 cirkuszigazgatója Budapesten!

Többek között: Fabio Montico (Olaszország), Rafael Perez-Malo Stinga (Kuba), Erik Zholzhaksynov (Kazahsztán), Vladimir Shaban (Fehéroroszország), Sophie Edelstein (Franciaország). 

Kísérőprogramok

-Nyitókép a 250 éves cirkuszművészet ünnepén - Philip Astley emlékére

250 esztendővel ezelőtt, 1768-ban, Londonban nyitotta meg amfiteátrumát a világhírű lovas akrobata, Philip Astley, ez volt az első modernkori cirkusz. 1782-ben Astley Párizsban is alapított amfiteátrumot, majd 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte.

A 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Aranybohóc-díjasa lélegzetelállító lovasakrobata-produkcióval tiszteleg a 250 éves modern cirkuszművészet előtt az ünnepségsorozat nyitórendezvényén, fiával, Richter Kevinnel, 22 káprázatos paripa kíséretében.

-Tihany-filmbemutató: A modern cirkusz atyja

Ki gondolná, hogy Tihany neve önálló fogalom a cirkuszművészetben? Új szemlélet, új mutatványok, előadások reformálták meg a 20. század utolsó két évtizedében a cirkuszművészetet. Ebben kiemelkedő szerepe volt Czeisler Ferencnek (művésznevén Tihany).

Tihany úr 1984-ben vonult vissza, mint előadó, ezt követően Las Vegasban élt. 2016. március 2-án, 100 esztendős korában hunyt el.

A világszerte ismert és tisztelt művész 1996-tól a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja volt, 2004-ben pedig a testület örökös elnökévé választották. Tihany életét és munkásságát bemutató A modern cirkusz atyja című filmet 2018. január 8-án, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitónapján, 18 órakor láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

-250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet – kiállítás

A jubileum alkalmából nagyszabású nemzetközi kiállítás készül "250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet" címmel. E kiállítás 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről egészen 2018-ig. Központi elem fogja össze a kiállítást, egy 13 méter átmérőjű manézs és benne egy 5 méter magas ló-szobor, amelyet csősátor ölel körbe. A nemzetközi kiállítást dr. Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos nyitja meg 2018. január 8-án 17 órakor.  

A XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitónapjának programja

2018. január 8.                

Fővárosi Nagycirkusz

16:00     Artistaművészek ünnepélyes bevonulása, koccintás

17:00     250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet kiállítás-megnyitó

18:00     A modern cirkusz atyja című Tihany-film premiervetítése

MACIVA Művésztelep

20:00     Hegymegi Máté: Egyenes labirintus

Kortárs cirkuszi OFF-programok:

Egyenes labirintus, Maski Theatre (Ukrajna): Maski Cubed, Várkert Varieté, Méhes Csaba és a Brass in the Five: IRÁNY RIO! Lyrical Circus Late-Night Show,

PlanSHET: PinUp és Quartet DEKRU: Light Souls a várkert Bazárban, Cie Defracto (FR): Flaque, Newcomer Show

A jövő - Új cirkuszművészeti központ épül Budapesten!

A Közép-európai Cirkuszművészeti Központ cirkuszkomplexumként jön létre Európa szívében. Megfelelő infrastrukturális háttere lehet a most megújuló cirkuszművészetnek, és méltón őrzi majd a hagyományokat.

  • Egy hely, ahol a klasszikus és modern cirkusz megfér egymás mellett.
  • Közösségi tér, ahol az oktatási- és próbatermektől – a tudományos műhelyeken át – a számos előadóhelyig együtt létezhet a cirkuszi szakma valamennyi képviselője.
  • Nevelési-oktatási centrum, ahová az általános- és középiskolai tanárok azért hozzák diákjaikat, hogy az iskolában tanítandó (ember) ismereteiket bővíteni tudják. Az oktatást a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Intézetben végzik.
  • Központ, ahol a cirkuszművészet számtalan társművészettel találkozhat, úgymint irodalom, színház, komolyzene és képzőművészet.

Közép-európai Kutatóközpont és Adattár

Nemzetközi szinten is komoly cirkuszművészeti adatbázis épül. Célja, hogy eljöjjön Európa bármely országának egyetemistája, középiskolás diákja, ha a szakdolgozatához, iskolai feladatához cirkuszművészeti adatokra van szüksége. Fellelhető lesz minden közép-európai műsorszám a múltból, a jelenből és a majdani jövőből.

Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

A múlt megőrzése a jövő generációja számára

  • A múlt tárgyi emlékeinek bemutatása (dokumentumok, képi anyagok, eszközök, kellékek)
  • Emlékezés híres artistadinasztiákra
  • A múlt cirkuszművészetének megismertetése a fiatalabb generációval komoly múzeumpedagógia munka által
  • Interaktív kalandozás a cirkuszművészet múltjában, jelenében és jövőjében

A múzeum felépülése cirkuszművészeti közösségi összefogás részeként valósul meg.

Szakmai konferenciák helyszíne

Az új cirkuszművészeti központ egyúttal konferenciák, szakmai találkozások, fórumok szervezésének hazai és nemzetközi színtere lesz.