Ezt ajánljuk mi


A Budai Vár teraszain Európa egyik legszebb borfesztiválja

 A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.

Jegyezze fel naptárába:

„Budapet Borfesztivál a barátokkal szeptember 6-9. között!”

 www.aborfesztival.hu

Nyitvatartás: 
szeptember 6-7. csütörtök-péntek: 14.00–24.00; 
szeptember 8. szombat: 12.00–24.00
szeptember 9. vasárnap: 12.00–22.00

 

A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST” program megmutatja, gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben. Számos hasznos információt találhatunk a Balatonról, gasztronómiájáról, jellegzetes borairól.

A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, amely idén szeptember 3-án, hétfőn kerül megrendezésre a MOM Kulturális Központban. A „Balaton MOST” programra építve a tó körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismertet meg. Megvitatásra kerül: mely fajtáknak van jövője a Balaton körüli borvidékeken, gondolva a betegségekre és a klímaváltozásra. Az előadásokat borkóstolók teszik még élvezetesebbé.

Pár Borpár - szakmai kóstolók:.A játékos kóstolóprogram keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, amelyek két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik. A borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, az egyik bor ingyenes lesz. A borpárok fellelhetőségéről a helyszínen kis füzet tájékoztatja az érdeklődőket.

VinAgora Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai: A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére. A kiállító több mint 150 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál, minden kategóriának egy-egy csúcsminőségű borát ajánlva. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai.

Újdonság a Borfesztiválon a Vinometer online borkóstoló alkalmazás által kínált program. A Vinometer szakértői különböző tematikus kóstoló útvonalakat (VinAgora Borverseny győztesei, jellegzetes balatoni borok, stb.) állítanak össze. A játékban résztvevők minden állomáson megkóstolnak egy-egy bort, melyeket a Vinometer alkalmazás segítségével értékelnek. A nap végén a legjobbra értékelt borok közül egy-egy palack kisorsolásra kerül.

 

Nagyszerű művészek, előadók négy színpadon szórakoztatják a közönséget. Lesznek új fellépők és olyanok is, akik nem először zenélnek a Borfesztivál közönségének.

Első nap fellép a Kéknyúl, majd a nap nagy koncertjét a Kiscsillag együttes adja. Napközben a kisszínpadokon hallhatjuk Vavra Bencét és Péteri Márkot, Hangácsi Mártont és Antonia Vait, megismerhetjük a Kodachrome és Saverne együtteseket is.

Pénteken, a nagyszínpadon a Tárkány Művek, majd Mörk koncertezik, este pedig Boban Marcovic fia, Marco Marcovic lép fel. Napközben hallhatjuk a Canarrot, a Branka Triót, Zoordot, Fanfare Complexat és a Pátkai Rozina Triót.

Szombaton a jazzé a főszerep. A nagyszínpadra a Rafael Márió Trió, Gereben Zita Quintet és Bágyi Balázs Quartet készül, este fellép a Stúdió11 majd a Koós-Hutás Áron E.T. Project. Számos fellépő érkezik a kisszínpadokra, többek között a Gáyer Mátyás Trió, Juhász Gábor Trió, Kelemen Angelika Quartet, Richter Ambrus és Farkas Zsolti.

Vasárnap a népzene kerül a középpontba. Itt lesz a Zagyva Banda, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Gatyamadzag együttes, csak hogy néhányat említsünk.

 

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás valamint a népzenei és néptánc gála. A színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 9-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

 

A bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, a Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta minőségi kínálatot biztosít. Idén először üdvözölhetjük az elmúlt évek nagy sikersztoriját bemutató, kizárólag olasz alapanyagokból dolgozó PizzaMe-t, a szarvasgombákkal és más különleges erdei gombákkal bűvölő Terra Tuffola-t, valamint önálló standon jelenik meg a legendás litván érlelt sajt, a Dziugas.

A Szega Market elhozza a legjobb magyar sajtokat, illetve az NG Café is készül a közkedvelt Sajtterasszal. Kemencében sütött ételekkel, extra feltétekkel készül a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. Food truck vonalon felvonul a SPAR Grillmobilja és a Fresh Corner autója.

A gourmet különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Lepényekkel, vánkosokkal, édes és sós rétesekkel érkezik az Antik Rétes, valamint meglepetésekkel készül Szabó Péter osztriga sommelier is. A prémium kávéról a Julius Meinl és a Pellini Caffè, az édes pillanatokról a Gerbeaud és a Bolka Bonbon gondoskodnak.

A világon mindenütt a nyár a halételek fogyasztásának igazi szezonja, és az ételek közül talán a hal az, amely leginkább bort kíván, a négynapos fesztiválon a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány faházát is érdemes lesz felkeresni,  ahol kóstoló falatokkal, receptes kiadványokkal és ismeretterjesztő szóróanyagokkal várják az érdeklődőket.

A halat egyszerűen nem lehet megunni, fajtagazdagságának köszönhető sokfélesége, az elkészítési módtól függően más-más a karaktere és ízvilága, különféle borok társítására ösztönzi a fogyasztókat. 

A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára. A „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja: www.kapjra.hu 

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorba állnia sem a belépőjegyért, sem a finom falatokért. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora díjnyertes borokkal.

 

A fesztivál már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának céljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal a vásárlói tudatosság erősítése. Ennek érdekében a Borfesztiválon is több játékos feladattal állnak az érdeklődők rendelkezésére. A Földművelésügyi Minisztérium 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította, így az egyik játék egy kis kóstoló, melyen keresztül a Kékfrankosból készült borok bemutatásával, adott borvidékek termőhelyi sajátosságait is megismerhetik a résztvevők.

A Balatonra koncentrálva a tó körül termő legjellegzetesebb fajták tipikus illatjegyeit is megismerhetjük egy érdekes illatfelismerő játékon keresztül. Az élményt kvízkérdések, vaktérkép és egyéb meglepetés aktivitások teszik még színesebbé. A játék végén a megszerzett tudás tesztelhető, az ajándék garantált! A játékban részt vehet bárki, aki a helyszínen érvényes e-mail címmel regisztrál. Az esemény támogatói a Butlers és a NÉBIH.

 

Érmes Borok Háza – Találkozás új borokkal, új pincészetekkel. A VinAgora Érmes Borok Házában a Savoyai teraszon a közönség találkozhat azon magyar pincészetek boraival, melyek az idén megrendezett 19. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánkból és további 12 országból 545 bor versenyzett, melyek közül 6 Champion díjat, 4 nagyarany73 arany és 87 ezüstérmet vittek haza a magyar borászok.

Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élők önálló életvitelre nem képesek, azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. Az Autistic Art olyan egyedi művészeti terápiás foglalkozást tart fent, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak. Így kerültek a fiatalok rajzai magyar borászatok borosüvegjeire. Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek.

 

Ismét összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy segítsen! A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, ami minden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat évről-évre érdekes, egyedi, értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára kerül. A bevételt a Szeretetszolgálat minden évben egy kitűzött cél megvalósítására fordítja, amely idén a legsúlyosabb fogyatékkal élők egyik otthonának felújítása, élhetőbbé tétele lesz.

 

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást:

A kisgyermekes családok számára szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. A környezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók ismételt felhasználása áll: a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

 

A fesztivál ingyenes és biztonságos vezeték nélküli internetét a 200 ezernél is több regisztrált felhasználóval rendelkező WifiZone biztosítja, megkönnyítve ezzel a kiállítók és a színpadműsorok közti tájékozódást, a kapcsolattartást és az élmények megosztását a közösségi média felületeken. Az egységes hálózatnak köszönhetően a már korábban regisztrált felhasználók okoseszköze a Borfesztivál területén is automatikusan csatlakozik majd a wifihez, akik pedig most, a Budai Várban lépnek be először a WifiZone-ba, a későbbiekben már az automatikus csatlakozás előnyeit élvezhetik.

 

A Borfesztivál hivatalos személyszállító partnere a 6x6 Taxi – Értéket szállítunk!

 

Belépőjegyek 3400 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Borfesztivál (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.

 

A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Gál Péter, az Agrárminisztérium, Agrárpiaci Főosztályának főosztályvezetője, Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója és Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Bárkert Bistroban

 

Azok a vásárlók, akik 2018. augusztus 23. és szeptember 5. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 10 000 forint felett vásárolnak, a kasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, melyet a Borfesztivál pénztáraiban válthatnak be napijegyre.

A rendezvény ideje alatt érdemes többször visszatérni a SPAR standjához,mert minden negyedik pohár bor ingyenes lesz a látogatók számára, ahol a kivételes minőségű SPAR Válogatás borokat is megkóstolhatják.

 

Sőt, akik itt 1 000 forint felett vásárolnak egy összegben, azok egy 20% kedvezményre jogosító kupont is kapnak, melyet a SPAR Grillmobilnál tudnak érvényesíteni. Pénteken és szombaton a SPAR standja mellett található pódium színpadon neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban.

A Borfesztivál és a hazai borkultúra erőteljes marketingtámogatásban is részesül a SPAR jóvoltából: 2018. szeptember 5 - 26. között lesznek érvényesek SPAR Borkatalógus kedvező ajánlatai, melyben VinAgora díjnyertes tételek, valamint SPAR Válogatás borok is dedikált oldalon kapnak helyet. A Borkatalógus égisze alatt 2018. szeptember 5. és 26. között Bormustra néven online játékot is indít a SPAR a vásárlók számára, ennek keretében egy-, illetve kétéjszakás, borkóstolóval egybekötött pincelátogatásokat nyerhetnek.

A sajtótájékoztató impozáns helyszíne: a Bárkert Bistro. A tavalyi nyitáshoz képest, a sok átalakulás és folyamatos fejlesztés után megérkezett korábban kitűzött céljához: egy európai színvonalú bistroval felkerült Budapest gasztro térképére, magyaros ízekkel, nem csak külföldieknek!

Tivadar György séf merész ötletei és kifinomult ízlése tökéletes összhangja visszaköszön az ételekben. A tágas térnek köszönhetően a Bárkert Bistrot kedvelt rendezvényhelyszínként jegyzik, s nem titkolt célja, hogy ez sokáig így is maradjon.

Kedvezményes elővételi jegyvásárlás: https://www.aborfesztival.hu/hun/jegyvasarlas_4