Ezt ajánljuk mi


A tavaszt köszönti a PONT Fesztivál

Mi a csoda? Ismét PONT fesztivál, és ismét a Várkert Bazárban! Idén is Budapesten a világ csodái! A hagyományok nyomán ebben az évben a balkáni élet kerül a középpontba kulturális, népművészeti, gasztronómia téren.

A fesztivál továbbra is ingyenes, csak az esti koncertekre kell jegyet vásárolni az érdeklődőknek.

A PONT Fesztivált megálmodó Hangvető és a Budapesti Tavaszi Fesztivál célja, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva bemutassa a világ egy-egy izgalmas szeletét. A közös értékeket és a sokszínűséget bemutató rendezvénysorozat fókuszába ezúttal a balkáni térség kerül, koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

A Várnegyedben már április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról, aki szeretne, még busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban.

Egy balkáni étel a húspogácsával és a salátával. Hasonlókat, és egyéb finomságokat lehet majd kóstolgatni, eszegetni az étel kínálatból.

 

A fesztivál a fentieken kívül is rengeteg ingyenes programmal készül a családoknak: a gyerekek – és persze a felnőttek is – alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos minden dala a tavaszt köszönti majd, a Hangoló Zeneterápia koncertjén pedig a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

 

Zenei ínyencek figyelem! A fesztivál 2019-ben is olyan esti koncert-kuriózumok bemutatásával készül, amelyeket eddig Magyarországon nem láthatott még a közönség.

Az UNESCO kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az emberiség felbecsülhetetlen értékkel bíró szellemi hagyományait megőrizze az utókor számára. A PONT ennek jegyében mutatja be idén az albánok szívből jövő többszólamú éneklését, a bolgár népzene hangszeres és vokális szépségeit, a román dojnát, valamint a kalus rítus zenéjét és táncát.

Szombaton a nagy sikerű, polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral mutatják be a Balkán zenei világát. Vasárnap Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt.

Ez utóbbi beavatási rítust, a legendásan virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat mutatja be.

 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, KIÁLLÍTÁSOK

POKLADE – A MOHÁCSI BUSÓJÁRÁS MEGÚJULÓ HAGYOMÁNYA

A BALKÁN SZŐNYEGEI

MEDVEFESZTIVÁL – FOTÓKIÁLLÍTÁS

KÉZMŰVES PROGRAMOK

BOLGÁR SZŐNYEGSZÖVÉS ÉS BOSNYÁK HÍMZÉS 

BUSÓÁLARC- ÉS EDERLEZI BÁBKÉSZÍTÉS

A BALKÁN MESÉI ÉS KARAGÖZ ÁRNYJÁTÉK

BALKÁNI MÉZESKALÁCS-DÍSZÍTÉS

TOJÁSDÍSZÍTÉS 

 

További információ, programok: www.pontfesztival.hu

 

Fitos Dezső Társulat fotó: Jozsef Goracz Photography