Ezt ajánljuk mi


A természet operaháza

Nemcsak a komolyzene kedvelőinek, de - szinte mindenkinek - kötelező nyári program a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál.

Aki szeretné összekötni a minőségi kultúrát az egészséges életmóddal, valamint tüzetesebben megismerné a Tisza-tó csodálatos természeti adottságait, madár- és állatvilágát, annak 2017. július 28-30. között ott a helye!
A Magyar  Turisztikai Ügynökség szerint ezzel a fesztivállal „olyan új termék született”, amely egyedülálló Európában.

Bringázás, hajózás, sztárok - mindez egy helyen!

A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, vadregényes tájaival jelentős az ökoturizmusa és nagyon népszerű a horgászok körében is. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz „csónaktúrás" élménye! A négy méter magasan futó, folyamatos természetes kilátóként funkcionáló, aszfaltozott gát páratlan izgalmakat kínál a profi és amatőr bringásoknak, akik túrájuk során akár 6 szabad strandon is fel tudnak frissülni.

A Tisza-tó adta számtalan lehetőségét megragadva és összehangolva álmodta meg Debreczeni Ildikó a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált. A cél a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel. A Fesztivál innovatív, értékteremtő és környezettudatos. A projekt egy céges csapatépítő túrával kezdődött 2014-ben.

Az esemény folytatásaként került megrendezésre 2015-ben, a II. Tour D’Opera Tisza-tavi kerékpártúra névre keresztelt egynapos program. A nyilvánosan meghirdetett rendezvény során a több mint 250 résztvevőt 11 megálló alkalmával a 11 mini-koncerten összesen 87 művész szórakoztatta és hozta el nekik az opera, a táncművészet, a kamarazene világát. Az esemény sikerét több mint 30 különböző médium pozitív méltatása jelezte.

 A harmadik alkalommal a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál névre keresztelt programsorozat 2016. nyarán került megrendezésre. Részeként, a TO'PERA keretében 3 helyszínen, 4 koncerten 158 művész szórakoztatta a több mint 850 résztvevőt. A TOUR D'OPERA alkalmával a 11 helyszín 11 előadásán 81 művész lépett fel, míg a BOAT D'OPERA 200 résztvevője 10 helyszínen 10 mini-koncerten 53 művész előadását tekinthette meg.

A háromnapos programsorozat vendégei között volt Michael Capasso, a New York City Opera igazgatója és Nicolai Riise, a Bergen Nasjonale Opera programigazgatója is.

A tavalyi Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválra komponálta Czomba Imre, Malek Miklós, Grósz Arthur zeneszerzők valamint Orbán Tamás szövegíró a fesztiválhimnuszt, amit az ősbemutatón Rost Andrea énekhangja mellett a szegedi Klúg Péter Iskola 18 siket és nagyothalló tanulója jelnyelven tolmácsolt.

Találkozzunk július utolsó hétvégéjén!

Az idei Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál ismételten megrendezésre kerül a Tisza-tó körül. Együttműködünk Ókovács Szilveszter főigazgató úr jóvoltából a Magyar Állami Operaházzal, melynek több neves művésze is fellépőink között szerepel.

2017. július 28.-án ünnepélyes megnyitóval kezdődik a fesztivál Tiszafüreden, a Városháza előtti téren, ahol Ujvári Imre polgármester úr és Csete Beáta a fesztivál háziasszonya köszönti a résztvevőket

 A délután folyamán, Magyarországon egyedülálló módon, különleges operajógán vehetnek részt a vendégek. Vizin Viktória mezzoszoprán egy vonós négyes kíséretével, közvetlen a Tisza-tó partján, Sándor Szabolcs zongoraművész által komponált zenéjére, Benkő Ildikó jógaoktató tart lelki békét és nyugalmat árasztó környezetben jógaórát.

A TO'PERA gálakoncertje a tiszafüredi Morotva félszigeten, közvetlenül a Tisza-tó partján lesz, ezzel is jelezve a kultúra és a természet összefonódását. Rendezője, Radó Denise, Jászai Mari-díjas színésznő. Az est alkalmával közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és a szolnoki kiegészített Bartók Béla Kamarakórus, Sándor Szabolcs vezényletével. Fellépő művészek: Miklósa Erika- koloratúrszoprán, Lajkó Féix- hegedűművész, Kristin Sampson- szoprán, NYC Operaház, Vizin Viktória- mezzoszoprán, Bakos Kornélia-mezzoszoprán Daragó Zoltán- kontratenor, Nyári Zoltán-tenor, Szegedi Csaba- bariton, Dr. Báll Dávid- zongoraművész, Péter Szabó Szilvia- ének, SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége), a  Klúg Péter Iskola 18 siket és nagyothalló tanuló jelnyelv tolmácsolása.  A Gálakoncert után tűzijáték, azt követően pedig igazi hungarikum zárja az estet Sóki Ferenc tárogatóművész előadásával.

A fesztivál 2. napján 2017. július 29-én (szombaton) a Tour D’Opera Tisza-tavi kerékpáros tókerülő túrán vehetnek részt az érdeklődők. A tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkból indulva, 10 további Tisza-tó menti települést érintve a kerekezők a csodálatos természet mellett a 67 km-es távba beépített 10 pihenő során változatos kulturális élménnyel is gazdagodnak.  A Talamba Ütőegyüttes pezsdítő ritmusára indulnak a kerékpárok 9.00 órakor.  A pihenőkben további fellépők: Horgas Eszter- fuvolaművész, a Virtuózok fiatal művészei, Kovács Eszter- Wagner operaénekesnő, a MoltOpera társulata, Dr. Báll Dávid- zongoraművész, Lőrincz Judit koloratúrszoprán, Szegedi Csaba bariton operaénekesek, az István a király rockoperából Tóth Gabi, Keresztes Ildikó, Feke Pál és Szolnoki Péter, továbbá a Szolnoki Bartók Béla Zeneiskola növendékei, a helyi Tavirózsa Népdalkör, a Mozdulat Táncműhely, lezárásként Lajkó Félix hegedűművész.

A kulturális élvezetek mellett a vendéglátó települések bemutatják a résztvevőknek a helyi gasztronómiai specialitásokat is, hogy a következő megállóig ne csak lelkileg töltekezzenek fel, hanem fizikailag is

.

A fesztivál 3. napján, vasárnap, a Boat D’Opera során egy teljesen új és egyedi kezdeményezés fog bemutatkozni. Csónakokkal utazva mini-koncertek lesznek különleges helyszíneken, a Tiszai hajósok világát megidézve. Abádszalókról indul a hajós túra a Vizin Zenekar kíséretében 9:00 órakor. - A Yacht Klub közelében a H2O Synchro SE szinkronúszói az erre az alkalomra készített koreográfiája látható.

A következő helyszínen Bánhidi Petra és a Passé Tánccsoport lép fel, majd a Budapest Klezmer Band 1 órás koncertje mellett lehet ebédelni. A kiskörei strandon egy 100 fős Asszonykórus énekel a csodálatos Tiszáról. Tiszanána-Dinnyéshátra érve a Magyar Állami Operaház művészei adnak műsort.

Ezek után a 4-es csatorna egyik vadregényes helyszínén Ábrahám Márta hegedűművész és Bábel Klára hárfaművész festi alá a hangulatot Barna szigetén hallható Szirtes Edina Mókus hegedűművész produkciója a Szirtes vonósnégyes közreműködésével.

A három napos fesztivál a Tiszafüredi Fúvószenekar előadásával és egy könnyed, nyári, naplementés vacsorával zárul az abádszalóki Szalók Yacht Klub kikötőjében.

További információ: www.operaofthenature.com

 A www.jegy.hu oldalon már lehetőség van a jegyek megváltására is. Jegyek vásárolhatók külön-külön a napokra illetve válthatók kettő és három napos fesztiválbérletek is.

A Természet Operaháza Fesztivál küldetése

a Tisza-tavi régió településeinek gazdasági fellendítése a turisztika és az azt segítő kulturális rendezvények által. A végső cél a Természet Operaháza épületének felépítése a Tisza-tónál. Az operaház egy nemzetközi, nyári operafesztiválnak adna helyet, amit - egy éjszaka - akár 4000 néző is megtekinthetne a csodálatos Tisza-tó partján, világhírű operaénekesek közreműködésével.

Tisza-tó egyik meghatározó szimbólumára, a vízililiomra hasonlító üvegépítmény, egy európai színvonalú építészeti remekmű, önmagában is egy turisztikai attrakció lenne, emellett csodálatos panorámát biztosítana a Tisza-tóra. Nemzetközi színvonalú fény-, hang- és színpadtechnikával ellátott előadótér biztosítaná az előadások kifogástalan látványát. A nemzetközileg elismert operarendezők által megálmodott klasszikus operaelőadások a hazai, illetve külföldi művészek közreműködésével valósulnának meg.

A rendezvény nem jöhetne létre elhivatott támogatók nélkül: Jelmez-Art Kft. Nemzeti Kulturális Alap, Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata, Szolnok Város Önkormányzata, Tiszafüred Városi Önkormányzata illetve a további Tisza-tó menti települések önkormányzatai: Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszanána, Tiszaderzs, Tiszaszőlős. Szponzorok: Szerencsejáték Zrt., a Magyar Turizmus Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ÉVA Magazin, KÖTIVIÉP’ B Kft., Csepel Kerékpárcentrum és Szerviz, Amadeus Rádió.