Ezt ajánljuk mi


A Titanic utolsó hetei Budapesten

A Titanic kiállítás december legvégén zárja be kapuit. A Budapesten hosszú hónapok óta megnézhető tárlaton sok minden történt.

Titanic kiállítás: 100 ezer látogató!

A világhírű utazó tárlat júniusban nyitotta meg a kapuit Budapesten. 100 ezredik látogatóját köszöntötte minap a Titanic kiállítás. Egy család tagjai között volt a 100 ezredik jegyvásárló. A szervezők a család tagjait apróbb ajándékokkal köszöntötték. 

A 2300 négyzetméteren elterülő kiállítás több száz eredeti tárgyat mutat be, és már csak pár hétig látogatható, mert december 31-én bezár.

Újdonság, hogy a nyitva tartás utolsó heteiben a látogatók interaktív, tematikus tanórákon is részt vehetnek történész hallgatók szakértő közreműködésével. 

 Emellett exkluzív lehetőség nyílik arra is, hogy a látogatókat Elter Tamás történész, Titanic-kutató, a kiállítás kurátora kalauzolja végig a termeken. Elter Tamás egyike volt annak a mindössze 20 főből álló nemzetközi expedíciónak, amely lehetőséget kapott arra, hogy a csaknem négyezer méter mélyen nyugvó hajóroncshoz merüljön. Az interaktív tanórák és a különleges, személyes tárlatvezetés iránt máris óriási az érdeklődés.

A Titanic átka lecsapott Budapesten

Áramszünet, csőtörés, elolvadt jéghegy, rejtélyes esetek - a Titanic átka lecsapott a budapesti kiállításra is. Az ötmilliárd forintra biztosított tárlat a júniusi megnyitó óta több megmagyarázhatatlan sorscsapást szenvedett el, így a szervezők döntése értelmében a leginkább baljóslatú kiállítási tárgyat, egy halotti ruhát, áthelyeztek. Rossz érzéseket keltett mind a dolgozók, mind pedig az arra érzékeny látogatók körében. Az áthelyezést követően lecsillapodtak a kedélyek, és megszűnni látszanak a furcsa esetek.

„Alapvetően nem hiszünk a babonákban, és csak nevetve legyintettünk, amikor külföldi kiállítás-szervező kollégáink a Titanic átkáról beszéltek, azonban az elmúlt hónapok tapasztalatai arra késztettek, hogy átgondoljuk álláspontunkat. Ez a kiállítás mindenhol a világon furcsa, megmagyarázhatatlan események sorát vonzotta maga után, és most már tudjuk, hogy Budapest is beállt a sorba” - mondta Bátyi Dániel, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Titanic átka kifejezés már a katasztrófa után ismert volt, a megmenekült tengerészek például hiába próbáltak újra álláshoz jutni, egyetlen hajóra sem vették fel őket, mert a hajótársaságok tartottak a balszerencsétől.

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén

Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált „utolsó vacsorát”.

Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt, a harmad-, a másod- és az első osztály utasait elkülönítették egymástól, sőt, a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki. A korabeli leírások szerint jó volt azon az estén a hangulat, csodás napot zártak az utasok.

„Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. A hajón a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok, a jelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a mai kifinomult közönség azonban valószínűleg nem fogadná lelkesen a száz évvel ezelőtti menüt. „Más alapanyagokból dolgozunk és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne” – vélekedett Krausz Gábor. 

Miskovits Marci idegenvezető lett

Az iskolások hol viháncolva, hol pedig teljes csendben vonultak végig a világ leghíresebb hajójának drámáját bemutató kiállításon. Az eredeti tárgyak és a mögöttük rejlő megannyi történet a fiúkat és a lányokat is egyaránt meghatotta. Az eseményt a Titanic kiállítás mellett a BBz Bar támogatta.

- Láttam vagy tízszer a filmet, de általában saját hibámon kívül, női indíttatásra - mesélte Miskovits Marci. - A történet akkor kezdett el érdekelni igazán, mikor jobban utánanéztem és rájöttem hány egyéni hőstörténet, gyávaság és legenda kötődik ehhez a hajóhoz - mondta a műsorvezető, akinek a jótékonyság is a vérében van.

- Anyu mindig fontosnak tartotta, hogy megmutassa, sokan vannak, akik nálunk kevésbé szerencsések. Kiskoromtól jártunk a Vöröskereszt eseményeire önkénteskedni, és ezekre nagy örömmel gondolok vissza. Felnőttként sem felejtettem el: jó dolog segíteni - mondta Marci a hamburgerek szervírozása közben. 

20 éve mutatták be a Titanic filmet

Hihetetlen, de már 20 éves a Titanic film - James Cameron 11 Oscar-díjat besöprő korszakalkotó produkcióját 1997 végén mutatták be. Azóta még többet megtudtunk a Titanic katasztrófájáról, rengeteg tárgy került a felszínre, amelyek egy részét most a budapesti Titanic kiállításon láthatja a közönség. Ha újranézné a filmet, itt egy kis segítség, hogy meg tudja különböztetni a valóságot a fikciótól.

Létezett a Titanic szerelmespárja?

Nem. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) teljesen az író-rendező James Cameron fantáziájának szülöttei. Egy J. Dawson azonban valóban ott volt a fedélzeten, bár az ő keresztneve Joseph. Cameron nem tudott az igazi Dawson létezéséről. A férfi a filmbeli karakterhez hasonlóan életét vesztette a tragédiában. 

Tényleg sebességi rekordba hajszolta a kapitányt a hajó tulajdonosa?

Soha nem tudjuk majd biztosan. A filmben Bruce Ismay arra sarkalja Smith kapitányt, hogy döntsék meg a sebességi rekordot, de a valóságban Ismay azt vallotta eskü alatt, hogy a kazánok egyszer sem dolgoztak teljes erőbedobással. Másnap, hétfőn akarták kipróbálni, milyen sebességre képes a hajó. Ugyanezt vallotta a legénység több tagja is, míg az utasok közül volt, aki azt mondta, hogy látta, amint Ismay összetép egy jéghegyekre figyelmeztető jelentést. A bíróság nem hitt nekik. 

Valóban a végsőkig játszott a zenekar?

Igen, ezt a tanúvallomások is alátámasztják. Azt, hogy pontosan melyik volt az utolsó számuk, senki sem tudta megmondani.

Tényleg öngyilkos lett az első tiszt?

Valószínűleg nem. A filmben William Murdoch csúszópénzt fogad el, majd fejbe lövi magát. A történészek csak azt tudják, hogy egy tiszt öngyilkos lett, Murdoch sorsáról nincs pontos információ. Cameron bocsánatot kért Murdoch családjától. 

Valóban ledőlt a Titanic kéménye?

Igen, és valóban rádőlt a vízben menekülő emberekre. A filmben Dawson barátja hal meg így, a valóságban John Jacob Astor milliárdosra eshetett rá a kémény. 

Tényleg voltak, akik önként választották a halált?

Igen. Isador és Ida Straus (a Macy's társtulajdonosa) a filmben a kabinjuk ágyában várják a véget. A valóságban mindkettőjüknek felajánlották, hogy a 8-as mentőcsónakkal, kimentik őket, de Isador addig nem akarta elhagyni a hajót, amíg nők is voltak a fedélzeten, Ida pedig úgy érezte, hogy a férje mellett a helye. A valóságban a szemtanúk egy-egy széken ülve látták őket utoljára, nem a kabinjukban voltak.  

Valóban voltak, akiket élve mentettek ki a vízből, mint a filmben Rose-t?

Igen. A 16 mentőcsónakból 2 fordult vissza, hogy túlélők után kutasson. Hat embert találtak, de négyen meghaltak a csónakban.