Ezt ajánljuk mi


Divat és környezet – kiállítás divatfotókból

A Mű-világ című fotósorozat a divatot állítja szembe környezetünkkel. Világunk elműanyagosodott: elönti a műanyag, a szemét, A Föld adta kincseket elveszti az emberiség, hisz’ kizsákmányol mindent, amit csak lehet.

 

Sopronfalvi Ildikó divatfotós Mű-világ című kiállítása 2021. január 14-én nyílik az Agora HUB 3 irodaházban.

 

A környezettudatosság régóta foglalkoztat és fontosnak érzem felhívni rá a figyelmet. Az első magyarországi fotókiállításom témájaként ezért a környezetvédelmet, környezettudatosságot választottam. Németországban a környezettudatosság már sokkal előrehaladottabb állapotban van, mint nálunk. A gyermekek már kicsi koruktól kezdve megtanulják a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás fogalmakat. Fel szeretném nyitni az emberek szemét, hogyha kicsit odafigyelnek, tudatosabban vásárolnak, akár a divat, akár más területen, akkor elindíthatunk egy ellentétes folyamatot és talán megakadályozhatjuk azt, hogy az emberiség a vesztébe rohanjon,” — nyilatkozta a művész.

 

Sopronfalvi Ildikó a fotográfia művészetét Németországban tanulta és professzionális szinten 2017 óta foglalkozik divat- és portréfotózással. Azóta számos publikációja és fotósorozata jelent meg amerikai és európai divatmagazinokban. Saját bevallása szerint divatfotói érzelmeket és társadalmi jelentőségű mondanivalókat rejtenek magukban, emellett a fotós szeret játszani a színekkel, kontrasztokkal, textilekkel és formákkal.

 

A fotóművész a kiállítás anyagát két éven át gyűjtötte, így most több fotózás anyaga kerül bemutatásra. A képek érzelmi világa is elgondolkodásra készteti a nézőt. A közelmúltban a sorozat több amerikai divatmagazinban is megjelent. A divat szabályainak megfelelően a legfőbb elemei az állatmintás kreációk és a műanyag ellentétes kapcsolata, ipari vagy erdei környezettel fűszerezve.

 

A kiállítást egy rövid táncos performance kíséri Zele Rita Dominika előadásában, az Imitation különleges zenéjének kíséretében. Mind a képeken, mind pedig a kiállításmegnyitón Kálomista-Könczöl Alexandra, a Nagea futurisztikus divatmárka tervezőjének kreációi láthatóak, melyek a környezetvédelem fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. Alexandra a kreációival nemcsak a vásárlóknak, hanem más tervezőknek is szeretne üzenni:

Manapság egy divattervezőnek nem lehet a feladata csak az öncélú tervezés és a puszta profit orientáció. Felelősséget kell vállalnunk, példát kell mutatnunk, innovációra kell törekednünk, mivel a ruhaiparban túltermelés van, hiszen rengeteg ruhadarabot gyártunk.

 

A kiállítás megtekinthető: 2021. február 28-ig az irodaház nyitvatartási idejében.

 

Fotó: Sopronfalvi Ildikó www.fotobyildiko.com