Ezt ajánljuk mi


Fesztivál szezon: Csatlakozz a Szeretet Forradalmához!

Minden évben kíváncsian várjuk, ki jön el hozzánk a Szigetre! Az utcai plakátok már jó előre hírül adják, az internetet böngészve pedig még részletesebben értesülünk a fellépők csapatáról.

https://www.facebook.com/SzigetFestival és  https://szigetfestival.com/hu/

 

Most a hét napon kilenc headliner lesz a Nagyszínpadon, ahol beszél majd Jane Goodall, illetve Al Gore is üzen a Szitizeneknek a Love Revolution jegyében. Sziget augusztus 7-13-ig!

„2018-ban 10 milliárdot is meghaladta a Sziget Fesztivál költségvetése, a cég pedig - az összes többi fesztivállal együtt - sikeres évet zárt, közel 1,5 milliárdos adózott eredménnyel. Idén ismét jelentősen növeltük a fesztivál költségvetését, elsősorban a fellépők terén, de a kivitelezés minőségét is javítani szeretnénk”adott tájékoztatót a Szigetről Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

„Több szempontból is kimagasló az idei Sziget Nagyszínpadának felhozatala” –mondta. „Egyrészt a korábban elindított növekedési stratégiát követve a tavalyihoz képest megnöveltük a fő fellépőkre szánt összeget, ennek köszönhetően a hét fesztiválnapra kilenc

headliner kategóriás előadót/zenekart sikerült elhoznunk.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén tehát két napon is előfordul, hogy a headliner-ek előtt is headliner játszik, mint pl. az utolsó napon a Foo Fighterst megelőző Twenty One Pilots vagy a szombati The National - Macklemore "kombó".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Az pedig külön öröm számunkra, hogy olyan aktuális világsztárokat sikerült idén felsorakoztatnunk, akik különböző műfajokban széles, változatos rajongói bázist ölelnek fel.

Elég,ha csak a

Post Malone – Ed Sheeran – Foo Fighters „ívet” említjük” – mondta a főszervező, hozzátéve, hogy a Foo Fighters ráadásul egy két és fél órás koncerttel érkezik a Szigetre.

 

Kiemelte, idén először, a Sziget Love Revolution kampányának elemeit megerősítve a Nagyszínpadon szerepet kapnak olyan, a szervezők által meghívott vendégek, mint például Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és UNHCR jószolgálati nagykövete. Videó üzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója. "Szeretnénk a magunk módján felhívni a figyelmet a Love Revolution legfontosabb ügyeire, és ehhez igyekeztünk a szó valódi értelmében vett "influenszereket" megnyerni. Bár egy fesztivált általában a világsztárok határoznak meg, a Sziget abban is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, hogy a nálunk Nagyszínpadon túl is van élet….mindenki örömére” - tette hozzá Kádár Tamás.

Elmondta, a kiemelkedő kínálatnak megfelelően nagy az érdeklődés az idei eseményre, és reményei szerint a tavalyi csúcslátogatottságot idén is hozni tudják. „Jó hír, hogy május 9-ig még olcsóbban lehet jegyeket venni, s bár az Ed Sheeran napra már a napijegyek elkeltek, de még van olyan bérlet, amivel nem marad le a vásárló erről a koncertről sem”.

 

Idén szintén lehet fizetni a belépésre jogosító karszalaggal is a Szigeten, azonban a szervezők az applikációról történő feltöltést – ami tavaly nagy sikernek örvendett – még kényelmesebbé tették. Természetesen érintéses (contactless) bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig.

Idei újdonság a Fesztivál fiók, amivel az összes Sziget rendezvény digitális megoldásait tudják használni. Így kényelmesebben és gyorsabban tudnak bármelyik rendezvényre például online vásárolni, karszalagot előre feltölteni.

 

Fenntartható fesztiválozás – környezet, hulladék, takarékosság, önkéntesek

Az idei Sziget fesztivál továbbra is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, illetve a Green Sziget Center program helyszínén a klíma start-upok világába nyerhetnek betekintést a látogatók.

A környezetvédelem központjában a műanyag hulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll.

A tavalyról már ismert re-pohár rendszer idén is folytatódik, mintegy 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a "többutas" poharak.

Tavaly a "Don’t Suck- Ne szívd meg" szívószál-mentes kampány 60%-kal csökkentette a szívószál használatot. A nagy sikernek köszönhetően idén egy tovább fejlesztett változattal igyekeznek még jobban csökkenteni ezt az arányt: a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatja a Sziget, a központi ártáblákra pedig felkerül a szívószál-mentes üzenet. Akik mégis ragaszkodnak a szívószálhoz, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható alternatívával szürcsölhetik az italokat.

Emellett a vendéglátóhelyek nem újrahasznosítható hulladékainak csökkentésére is különös hangsúly kerül. Az eddig bevezetett értékesítési szabályokon túl nejlonzacskót egyáltalán nem lehet forgalmazni, és az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd.

A 2018-as szelektív gyűjtési program eredményességét a kézi takarítás fejlesztésével tervezik növelni, ezért 50 fő hulladékgyűjtő önkéntessel nő a humánerő kapacitás.
A cél az 50%-os újrahasznosítási arány fenntartása és növelése.

Továbbá a fesztiválozók idén is ajándékokért cserébe válthatják be a szelektíven válogatott hulladékot a Green Sziget Centerben.

Az eldobott csikkekre is ügyel a Sziget. Idén 50 000 darab mobil hamutartó kiosztását tervezik a fesztivál bejáratánál.

A tervek szerint emellett olyan külön PET gyűjtő aktivitások is megvalósulnak, amiket a Sziget partnereivel karöltve végez majd el, ahol a visszagyűjtött PET palackok újrahasznosítását is vállalta az adott partner.

 

A víztakarékosság is nagy figyelmet kap idén. Speciális kampány készült a zuhanyzási idő csökkentésére, amit 2018-ban kísérleteztek ki a fesztiválon. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. Ez akár már 20%-os vízmegtakarítást is eredményezhet.

A szervezők kreatív módon fogják felhívni a figyelmet a fesztivál területén elérhető vízvételi lehetőségekre. A vízcsapok a szolgáltatási térképen is fel lesznek tüntetve, és a vízlelőhelyeket ember nagyságú vízcseppek fogják jelölni.

Az Eco Camping területén vákuumöblítéses ECO WC-ket telepítenek, melyekkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el.

A Duna tisztán tartására is fontos szempont. A Sziget önkéntesei naponta tartanak közös szemétszedést, hogy a Sziget dunai partszakaszán ne juthasson hulladék a vízbe.

 

Mindezek mellett idén bevezetnek egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba. Itt alacsony CO2 kibocsátású ételeket - nem csak a vegán és vegetáriánus, hanem a halat és csirkét - forgalmazó helyeket találhatnak a fesztiválozók.

A képződött konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobil komposztáló berendezésben kerül majd feldolgozásra, a tervek szerint 100 m3 ételmaradék, lebomló csomagolás mennyiségben. Az itt készült humusz anyag az Óbudai-sziget rekultivációja során kerül felhasználásra a Főkert által.

A mobil komposztáló mellett egy „látványlabor” is helyet kap, ahol a komposztálás folyamatát tudományos igényességgel mutatják be a látogatóknak.

 

Az energiahatékonyság érdekében önálló mérőórával szerelk fel a kereskedelmi egységeket, és energiahatékonysági tanácsokkal látják el az üzemeltetőket. Az önkéntesek segítségével azt is figyelni fogják, hogy a javasolt intézkedésekből melyeket vezetik be.

Az ECO CAMPING POWERED BY E.ON a fesztivál tudatos kemping zónája, ahol a korábban már említett vákuumos WC-k mellett upcycling bútorokkal, közösségi reggelikkel, környezetbarát tisztítószerekkel teremtenek zöld kempinget a fesztiválozók számára.

A sikeres tavalyi bemutatkozás után idén újra lesz napelemmel működő kemping (meleg víz és áram) az E.ON támogatásával. Szintén napelemek segítik majd a telefontöltést az energiacég standján, ahol élményeket is kínálnak: a tavaly népszerűvé vált lépésszámláló applikációjuk idén újabb meglepetéseket tartogat.

A merchandising területén is bevezetnek egy új SZIGET termékcsoportot, SzigEthical néven. Ezek a Fair Wear Foundation által validált organikus pólók, vászontáskák és BPA-mentes kulacsok megvásárolhatóak lesznek mind a merch-pultokban, mind a Green Sziget Centerben és a Recycling Point-okban.

 

A szervezők idén jobban hangsúlyozzák a fesztivál kerékpárbarát jellegét. A Csepellel való együttműködés alapján 70 db biciklit kap a Sziget stáb, ezek között 10 db egyedi, „Love Revolution” fényezésűt. A Csepellel és a Magyar Kerékpáros Klubbal közösen „Bringázz a Szigetre” kampány is készül.

Az új intézkedések a Fesztiválon évek óta folyó komoly szakmai munka eredményei, amelyek idén is folytatódnak. Így megismerik a fesztiválozók környezetvédelmi programokhoz való viszonyát, folyamatosan adatokat gyűjtenek, és kisebb kutatásokat bonyolítanak le kifejezetten azzal a céllal, hogy nemzetközi konferenciákon és más szakmai találkozón bemutatható tudásbázist hozzanak létre. A kutatások és monitorozások eredményei egyébként megtalálhatóak lesznek a 2019-es SZIGET Fenntarthatósági Jelentésben is.

 

Mivel van még további infó, folytatás: a Fesztivál szezon: Love Revolution cikkben.

Addig is: https://www.facebook.com/SzigetFestival és  https://szigetfestival.com/hu/