Ezt ajánljuk mi


Fesztiválszezon: Tisza - tavi Fesztivál 2019

A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, vadregényes tájaival jelentős ökoturisztikai bázis, horgászok rendkívül közkedvelt pihenőhelye. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz egy „csónaktúrás" élménye is.

Illetve a négy méter magasan futó, természetes kilátóként funkcionáló, aszfaltozott gát páratlan élményeket kínál a profi és amatőr bringásoknak, akik túrájuk során akár 6 – épp jelentős fejlesztés alatt álló – szabad strandon is fel tudnak frissülni.

A Tisza-tó adta számtalan lehetőségét megragadva és összehangolva álmodta meg Debreczeni Ildikó a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált, a csodálatos természet, az aktív pihenés és a kultúra ötvözésével. Cél a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, növény- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel.

A Fesztivál innovatív, értékteremtő és környezettudatos. A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál egy teljesen egyedi, exkluzív élményeket nyújtó minőségi zenei esemény a Tisza-tónál 2019. július 26. és 28. között. Idén immár 6. alkalommal kerül megrendezésre, kiemelendő, miben rejlik ennek a Fesztiválnak a különlegessége és mit biztosít a résztvevőknek:

 - összművészeti élményt nyújt, amelyben megtalálható komolyzene, opera, minőségi táncprodukciók, egyedi előadások;

- a Fesztivál 3 nap alatt az aktív pihenés számos formáját kínálja: kerékpározhatnak, csónakázhatnak, sétálhatnak, relaxálhatnak a természet lágy ölén a résztvevők;

- az egészséges táplálkozás jegyében helyi termelők termékeit, illetve őstermelők által termesztett alapanyagok részesülnek előnyben;

- a 3 nap során 260 művésszel találkozhatnak;

- a nemzetközi sikereket elért előadókat soha nem látott környezetben, a Tisza-tó partján tekinthetik meg;

- 67 km-t kerékpározhatnak a természetben;

 - megismerhetik a Tisza-tó növény és állatvilágát szakképzett túravezetők segítségével.

 

Mindezeket a különleges lehetőségeket tartalmazza az ajánlatcsomag, amely napokra lebontva az alábbi konkrét élményözönt kínálja:

2019. július 26-án (pénteken) egy jótékonysági koncertnek ad otthont a Tiszafüredi Református Egyházközség temploma.

Debreczeni Ildikó és Somogyi-Tóth Dániel

A hangversenyen közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen, vezényel Somogyi-Tóth Dániel. Fellép Kristin Sampson szoprán, a New York City Opera operaénekese. A Fesztivál társadalmi felelősségvállalásának illetve a siket és nagyothallók támogatása iránti elköteleződésének eleget téve az előadás során adományt gyűjtenek a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete részére.

Ezen a napon, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban nyílik meg Húros Dóra, jelmeztervező kiállítása is, ahol ő személyesen vezeti körbe az érdeklődőket a tárlaton.

A különleges jelmezek megtekintése után pedig a Marik Laura várja a vendégeket a Tisza-tó partján csodálatos akusztikus zenei előadásával. Tudását a Tempus közalapítvány „Campus mundi” nevezetű pályázatának segítségével, a Collective School of Music manhattani zeneiskolában sajátított el.

A Fesztivál szombati napján, 2019. július 27-én kerül megrendezésre a népszerű és sokak által kedvelt Tour D’Opera kerékpártúra, amelynek megállóiban különböző műfajú zenei koncerten vehetnek részt a kerékpározók.

A 67 km-es túra során a 4 méter magas gátnak köszönhetően csodálatos panoráma mellett érik el a résztvevők a koncertek helyszíneit, amiknek a Tisza-tó menti települések kikötői, tópartjai adnak helyet.

A megállók során nem csak az opera vagy a kamarazene világába kalauzolják el az érdeklődőket, de a településeknek is biztosítanak lehetőséget értékeik, helyi termékek és gasztronómiájuk bemutatására.

 A kerékpártúra fellépői:

- Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar (Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, Tiszafüred)

- Szent Efrém Férfikar (Fűzfa Hotel, Poroszló)

- Szt. Martin, szaxofonművész (Strand, Sarud)

- FareMido Operatársulat (Strand – Kikötő, Tiszanána – Dinnyéshát)

- Sóki Ferenc, tárogatóművész (Hallépcső, Kisköre)

- Romano Drom (Szalók Yacht Klub, Abádszalók)

 - Nimród Kürtegyüttes (Kikötő, Tiszaderzs)

- Echo, egyfelvonásos bábopera Vizin Viktória és Gergye Krisztián előadásában (Kormorán Kikötő, Tiszafüred)

 

Szintén 2019. július 27-én, szombaton valósul meg a Családi TO’Piknik, helyszíne a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőpark.

A gasztronómia áll a nap középpontjában, de mindezt megfűszerezik érdekes, interaktív komolyzenéhez kapcsolódó programokkal, workshopokkal és játékokkal. Ez a rendezvény az egész családnak szól, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A már megszokott gasztronómiai rendezvényektől ez jelentősen eltér, egy teljesen új és innovatív tematika alapján épül föl. A főzőversenyen minden évben más-más operaénekes vagy zeneszerző kedvenc ételét készítik el a vállalkozó kedvű csapatok. Az alkotásokat egy ismert sztárséf fogja véleményezni a Pannon Gasztronómiai Akadémia jóvoltából: Gianni Annoni. Az idei választott zeneszerző: Puccini. Egyik kedvenc étele a halas tészta volt, amit itt magyar halból fognak elkészíteni. A Fesztivál ezzel is hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez.

A főzés és a workshopok mellett színpadi fellépők is lesznek, illetve a rendezvény idei díszvendége, Debrecen városa is bemutatkozik.

A nap fellépői:

- Rubint Réka – Opera Alakreform!

- Vizin Viktória – Operajóga

- Debreceni Hajdú Táncegyüttes

- Dian Róbert, gitárművész - Trio Harmony - Goodguys Zenekar - Youlï (Horányi Juli) akusztikus koncertje - Radics Sándor, cimbalomművész

- Vojtina Bábszínház Debrecenből

 

2019. július 27-én, a szombati nap lezárásaként, a TO’pera keretein belül a 100 Tagú Cigányzenekar és Edvin Marton hegedűművész közös koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők a Morotva Kerékpáros Pihenőpark nagyszínpadán. A koncert meglepetésvendégei Miklósa Erika, koloratúrszoprán és Szappanos Tibor, tenor.

 

Gondoltak azokra is, akik nem tudnak a kerékpártúrán részt venni, de szeretik az aktív kikapcsolódást. Nekik és a víz közelségét kedvelőknek szól a Boat D’Opera nap, amely idén 2019. július 28-án, vasárnap indul útjára a Morotva Kerékpáros Pihenőparkból. 8-10 fős, motorral ellátott csónakokat képzett túravezetők kormányoznak el a koncertek helyszíneire, és még a Tisza-tó egyedi növény- és állatvilágát is ismertetik az utasokkal. Csodálatos, szárazföldön nem megközelíthető helyszínek is elérhetőek így, ahol a csónakokban, könnyed borokat kóstolva, kiváló előadók műsorait tekinthetik meg a résztvevők. Idén az új útvonal: az Abádi öböl helyett Tiszafüred környéke.

A csónaktúra fellépői:

- MH Légierő Zenekar Szolnok (Morotva Kerékpáros Pihenőpark, Tiszafüred)

- Bársony Bálint, szaxofonművész és Bábel Klára, hárfaművész közös előadása (Kalandsziget, Tiszafüred)

- Kalmus Felicián, csellóművész (Balneum Hotel, Tiszafüred)

- Kövi Szabolcs, pánsíp művész (Albatrosz Kikötő, Tiszafüred)

- Latin Varázs együttes (Stég Büfé, Tiszafüred)

- Ökrös Attila, hegedűművész (Szabics Kikötő, Tiszafüred)

- Rákász Gergely, koncertorgonista és a New Step Fitnesz és Táncstúdió közös előadása (Kormorán Kikötő, Tiszafüred)

 

Vasárnap az OPERUN futóversenyre is várják a futás kedvelőit. Gyönyörű környezetben, a Tisza-tó mentén, Miklósa Erika operaénekes vezetésével 10 km-es távot teljesíthetnek a felnőttek, a kicsik pedig 1 km-es távon mérettethetik meg magukat.

Mivel a természeti értékek jelentős szerepet töltenek be a Fesztivál életében, ezért az idei évtől szeretnék a természettudatos gondolkodást tovább fejleszteni és magasabb szintre emelni a cégvezetésen belül, a Fesztivál megvalósítása közben és a résztvevők tekintetében.

 

Számos intézkedésre kerül sor a környezeti fenntarthatósági szempontoknak való megfelelés, a ZÖLD FESZTIVÁL cím kiérdemlése és jogos használata érdekében. Például „mini” környezetvédelmi akció szervezése, amelynek célja a rendezvény színesítése, a környezetet védő látásmód terjesztése és megszerettetése a célcsoporttal.  A Fesztivál reklámanyaginak újrahasznosításával kültéri bútorok készülnek. Faültetés is lesz a Tisza-tó menti településeken, Szarvas József Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház állandó tagjának közreműködésével. Ezzel a környezet és a természet állandó fenntartásának fontosságára hívják fel a figyelmet.

 

2019. július 27-én, szombaton 11 órai kezdettel sajtó nyilvános kerekasztal beszélgetésen - többek között - a Tisza-tavi régió környezetéért felelős vezetők vitatják meg a környezetvédelemben eddig elért eredményeket és a további fejlődési / fejlesztési lehetőségeket.

 

Napijegyek válthatóak a Fesztiválra a tiszatavifesztival.hu weboldalon vagy a jegy.hu és a jegymester.hu oldalán online vagy személyesen az Interticket értékesítési pontjain és az Auchan áruházakban.

További információk elérhetőek a Fesztivál saját internetes oldalán illetve a Facebookon is.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált szervező Tisza-tavi Fesztivál Nonprofit Kft. köszöni a rendezvény megvalósításához nyújtott támogatást a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanácsnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az Agrárminisztériumnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, illetve az összes befogadó megye, város és település önkormányzatának.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál idei médiapartnere a Fidelio, mert kultúrával foglalkozó orgánumként fontosnak tartják az ilyen típusú kezdeményezések támogatását.

A szakma és a közösség elismeréseként a Fidelio prémium magazinja, a KULT50-A kultúra ötven arca Debreczeni Ildikót és a Tisza-tavi Fesztivált „Ügy” kategóriában díjazta.

 

A Fesztivál beharangozásaként 2019. június 18-án kerül megrendezésre Szolnokon a HALLOMÁS programsorozat. Siket és nagyothallók számára kínál kulturális szórakozást és kikapcsolódást változatos műfajú programokkal, melyek az ő speciális igényeiknek is megfelelnek. Emellett a műsor teljes egészében a halló társadalom számára is élvezhető és értelmezhető. A rendezvény célja az esélyegyenlőség biztosítása és az integráció elősegítése a siket és nagyothallók számára.

Szervező, fellépő, támogató egysége

Fontos küldetésünk, hogy előbb vagy utóbb beteljesüljön egy több mint 7 éves álmunk: a Természet Operaháza épületének felépítése a Tisza-tónál – mondják a szervezők.  Az operaház nemzetközi, nyári operafesztiválnak adna helyet, tehát egy éjszaka akár 4000 néző is megtekinthetné a világhírű operaénekesek közreműködésével megvalósuló operaelőadásokat.

A Tisza-tó egyik meghatározó szimbólumára, a vízililiomra hasonlító üvegépítményben nemzetközi színvonalú fény-, hang- és színpadtechnikával ellátott előadótér biztosítaná az előadások kifogástalan látványát. A turisztikai attrakciófejlesztési projekt egyedülálló látványossága és színvonala miatt az országimázs emeléséhez is hozzájárulna. A projekt megvalósulásával a régió turisztikai vállalkozásainak életében dinamikus fejlődés állna be, megnőne a térség foglalkoztatottjainak száma és ezzel nagyban hozzájárulna a nemzetgazdaság növekedéséhez. Mindezen túl az operaház felpezsdítené a régió kulturális életét és Magyarországot felhelyezné egy újabb, magas elvárásokkal és költési hajlandósággal rendelkező kultúrarajongó közönség térképére.

 

További információ: www.tiszatavifesztival.hu , vagy az alábbi elérhetőségeken:

Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató, +36703897237 ildiko.debreczeni@jelmezart.com

Jakus Anita project manager +36706383040 opera@operaofthenature.com

Készítette: Tisza-tavi Fesztivál Nonprofit Kft

5000 Szolnok, Táncsics M. u. 13.