Ezt ajánljuk mi


FŐNIX – TŰZCIRKUSZ

Januárban lángba borul a Fővárosi Nagycirkusz porondja! Nemzetközileg elismert magyar artistaművészek, kirobbanó sikerű produkciók a világhírű Rippel Brothers rendezésében: Főnix – Tűzcirkusz január 19-től a Fővárosi Nagycirkusz műsorán!

Tüzes, misztikus, akrobatikával, illúziókkal és egzotikus állatokkal teli cirkuszműsorral indul a 2019-es év a Fővárosi Nagycirkuszban, a Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor – rendezésében. Az elmúlt években jég és víz borította a porondot, most tűzbe burkolózik a jól ismert manézs. A klasszikus cirkuszi produkció tematikája a tűz köré épül, amely mindent megváltoztatott az emberiség fejlődésében. A tűz eredete, ereje és fontossága elevenedik meg a porondon a világhírű magyar artistaművészek látványos produkcióiban, akik a cirkuszművészet varázslatos nyelvén idézik meg az őselem különböző formáit.

A tűzből születik meg a Főnix, e különleges, mitikus lény, amely a történelem során számtalan halandó képzeletét rabul ejtette. E szent madár életének végén meggyullad, elégése után saját hamvaiból újjászületik, mint az önmagát megújító lélek. Így vált az idők folyamán a megújulás, a feltámadás, a tisztaság, az erő, a gyógyítás, az alkotás, a teremtés szimbólumává. Energiája inspirál, cselekvésre, kreativitásra serkent, mint a Fővárosi Nagycirkusz január 19-én bemutatásra kerülő műsora: tanít, motivál, elgondolkodtat és elkápráztat egyben.

Simet László a motorral

A Főnix – Tűzcirkusz produkcióban magyar világsztárokat láthat a közönség: porondra lép a magas drót nagymestere, Simet László, aki motorral mutatja be produkcióját a ferde dróton, valamint egy szédületes halálkerék-számban is lenyűgözi a nagyérdeműt.

A többszörös díjnyertes Richter-család ifjú tagja, Richter Kevin egzotikus teve- és zebraprodukciót mutat be a manézsban, valamint a magyar virtust idéző, dinamikus zsokészámmal kápráztat el a Richter Kevin lovasakrobata-csoport.

Látványos tűzshow-val kelti életre a tüzet az Anima Prizma tűzzsonglőr-csapat,

Nagy Molnár Dávid, az illúzió mestere tűzmágusként varázsolja el a közönséget.

Az előadás rendezője, a Rippel Brothers egy óriáskockán mutatja be erőemelő-számát mesterfokon. A jövő nemzedéke is porondra lép a Fővárosi Nagycirkusz műsorában: a négy főből álló Rippel Brothers Akadémia Tűzangyalai egy lenyűgöző légtornász-bemutatóval, a TwirlinGirls – Jerabek Csenge és Faludi Szilvia – egy lendületes görkorcsolyaszámmal,

Faludi Szilvia pedig egy látványos karikaszámmal ejti rabul a nézőket.

Az előadás egyetlen külföldi fellépőjeként az argentin Diaz Brothers egy nem mindennapi gaucho-táncot mutat be a porondon.

A különleges, lélegzetelállító produkciót a Rippel Brothers rendezésében, a Junior Prima Díjas táncművész, Moussa Ahmed koreográfiáival 2019. március 10-ig láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

Moussa Ahmed koreográfus

A világ leggyorsabb néptáncosa díj birtokosa, szólótáncosként táncolhatott már a világ legrangosabb rendezvényein és helyszínein, többek között a New York David Kokh Theater, a Riói Olimpia, a Pekingi Parlament és az angol királyi udvar rendezvényein.

Az Urban Verbunk-produkció és alapfokú művészetoktatási intézmény művészeti vezetője és koreográfusa, közel háromszáz gyermeket tanít napi szinten.

2008-tól a Fricska Táncegyüttest alapítója és vezetője. Az együttes a magyar hagyományokat szeretné divatossá és minél szélesebb körben népszerűvé tenni, autentikus magyar néptáncot ad elő modern köntösben. Világhírneve a Britain’s és a Hungary’s Got Talent-ben indult útjára. A tévéműsorokban elért sikerük óta a fiúk folyamatosan turnéznak hazánkban és külföldön. 2014 szeptemberében Guinness-rekordkísérletet hajtottak végre: a három táncos egymást felváltva mindössze két perc alatt összesen 3937 leütést, illetve csapást ért el, Ahmed a leggyorsabb magyar néptáncos címet is magáénak tudhatja másodpercenkénti 41 érvényes leütéssel. A fiatal művész tehetségét, elhivatottságát és eddigi munkásságát 2017-ben Junior Prima Díjjal ismerték el.

 

„Mikor beléptem a cirkuszba, az első munkanapomon azt éreztem: megérkeztem!

Megérkeztem abba a közegbe, ahol a hagyomány és az innováció ugyanúgy jelen kell, hogy legyen akárcsak az én szakmámban, a Folklórban. Hiszem, ha valami minél régebbi, de kellőképpen vigyázunk rá, annak az ereje megsokszorozódik.

A legrégebbi és legerősebb dolog mindnyájunk életében a tűz. Ahhoz, hogy az ember céltudatos és boldog legyen, egy másfajta tűz szükséges, a belső tűz, a lélek tüze. 2019 magas ingerküszöbét csak úgy lehet átlépni, ha a mozgás is tüzes, és arra ösztönzöm az előadókat, hogy úgy táncoljanak, mint ha életükben most táncolnának utoljára.

Mint alkotó tudatosan csak egy műfajból merítkezem: ez a néptánc. Mindez nagy boldogság számomra, de ugyanakkor felelősség is. Nagyon sok segítséget kapok a cirkusz vezetőségétől és az előadást rendező Rippel Brothers csapatától, így megvalósulni látom azt, hogy a nézők minél több, számomra nagyon fontos érzést éljenek át…ez pedig a KATaRZIS!”

 

A történet

„Tűzből születtünk, tűzből vagyunk, tűzzé leszünk. Tűzgömb a világ, ami megállíthatatlanul forog, és benne mind, aki él: tüzet fog a lélek, amikor világra eszmél; tűzben edződik a bőr, a hús, a test, a vér. Tűzből született az ember, és emberré a tűz tette meg, mikor először szelídítette meg a lángnyelveket. Tűz ad fényt az éjszakában, tűz körül gyűlt össze a család, hogy hallgassák messze repítő mesék duruzsoló dallamát. Lángok közt született meg az értelem, a nyelv, a hit és a tudás. Tűzből lett minden, ami vagyunk: ha nincs meleg és nincs fény, csak didergünk, félünk és vacogunk.” – Ezzel a varázslattal kezdődik a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című műsora, hogy aztán elrepítsen minket egy izzó fantáziavilágba.

Történetünk a világ teremtésével kezdődik, megjelenik a világűr közepén egy titokzatos, isteni erejű Tűzvarázsló, megszelídíti az üstökösök vad csóváit, összefogja a csillagok forró fényét, mintha gyurma lenne, a napkitörésekből bolygókat, az élettelenből élőt, és végül embert teremt.

De mikor dolga végeztével hátradőlne lángoktól ölelt égi trónusán és kiélvezné a teremtés boldogságát, égető hiány kezdi el gyötörni, valami nagyon fontos hiányzik mindebből – az a tűz, mely fölött nincs hatalma, az a tűz, amelytől szíve is lángra gyúlna.

Elindul tehát megkeresni földön, égen és poklon át a boldogság tűzmadarát, a Főnixet. S hogy ne egyedül vándoroljon, hosszú útján és a számtalan kalandon át követi őt hű barátja, a kissé ügyefogyott, hóbortos Tűztanonc.

Ők ketten mennek a messzi horizonton fel-feltűnő Főnixmadár után, és míg keresik az igaz szerelmet, rájönnek, hogy ha az ő szívük nem egész, hiába futnak vágyaik után. Utazásuk során megtanulják, hogy a barátság, a bizalom, az egymásra figyelés, a jó és a rossz, a tűz és a víz szétválasztása mindennél fontosabb.

Megtalálja végül a Tűzvarászló a Főnixet? Felismeri a szerelmet a lángnyelvek tengerében? Egymásra talál két lélek, aki összetartozik? Sikerül a legnagyobb varázslat, az együtt egymásért újjászületés?

Ha ezekre a kérdésekre választ szeretnétek, csatlakozzatok a Tűzvarázslóhoz és örökké vidám, két ballábas famulusához, és éljétek át velük a tűzvilág megannyi csodáját és kalandját!