Ezt ajánljuk mi


Hajóson, az ünnepi hétvégén kinyitnak a borospincék

Izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló hajósi pincefalu az augusztus 20-i hétvégén.

 

Fotó: Vida tibor

A romantikus településen helyi borászok kínálják italaikat házi finomságokkal, aki pedig, a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, könnyen találhat szállást valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. Az államalapítás ünnepének apropóján, a nyitott pincék mellett, érdemes megnézni a Hajósi Barokk Kastély új kiállítását, valamint az idén megnyitott Cabernet Látogatóközpontot is.

A nyár utolsó hosszú hétvégéje sem telik programok nélkül a világhírű hajósi pincefaluban, ahol több mint 1300 borospince rejt kincseket.

Az augusztus 20-i hétvégén számos pince nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassák boraikat. Az eseményen a tájékozódást térképek segítik, amelyeket a kiindulópontként javasolt Cabernet Látogatóközpontban kaphatnak meg a vendégek. Ide, a szomszédos Kunsági borvidékről, egy borász is érkezik, aki vendégként kóstoltatja majd saját készítésű borait.

 

Fotó: Dicsa Ferencné

Az érdeklődőknek az időjárástól sem kell tartaniuk, a hőségben, a legjobban egy borospince mélyén lehet múlatni az időt. Eső esetén is fedezékbe lehet vonulni a föld alá, ahol közben mennyei termelői borokat ízlelhetnek meg, melyek mellé házi finomságokkal is készülnek a vendéglátók.
A rendezvényen, a teljesség igénye nélkül, olyan borok lesznek fellelhetőek, mint a Cabernet Franc és Sauvignon, a Kékfrankos, a Zweigelt, a Kadarka, az Olaszrizling, a Cserszegi Fűszeres, a Kövidinka, az Irsai Olivér. Így biztosan mindenki megtalálja majd a saját ízlésének megfelelőt. 

Pincepanziókban is megszállhatunk
A szervezők természetesen gondoltak azokra is, akik a kóstolásba feledkezve, a nap végén nem szeretnének már autóba ülni, vagy az egész hétvégét a faluban töltenék. Számukra kényelmest szállást kínálnak a barátságos hangulatú pincepanziók, ahol - igény szerint - éjszakába nyúlóan folytatódhat a kóstolás.

Aki inkább távolabb menne a pincéktől, az megszállhat a város központjában található Zarándokházban. Itt csoportokat is tudnak fogadni 40 főig, nagy udvarral, bográcsozó hellyel, teljesen felszerelt konyhával.

 

Fotó: Czifra Péter

Hajós hírneve nem érdemtelen, hiszen itt található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Az 1300 présházból álló település legrégebbi épülete közel kétszáz éve, 1840-ben épült, legújabb büszkesége pedig az idén megnyitott új Cabernet Látógatóközpont.

A Hajós közepén álló felújított uradalmi épület nem csak egy egyszerű információs pont. A látogatóközpontban egy helyen szerezhetőek be a hajósi borok, rendszeresen szerveznek borkóstolókat, valamint a kiállítótérben a borvidék múltjával és jelenével, évszázados szőlészeti-borászati kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

A Mária kegyszobor

 

Fotó: Kiss Péter

A hajósi római katolikus templom fő ékessége, a - feltehetően Michael Erhart ulmi mester műhelyéből származó - késő gótikus Szűz Mária kegyszobor.

Fotó: Kiss Péter

Az óhazában nagy tisztelettel övezett szobor az utolsó betelepültekkel, elsősorban a német Anna Maria Hall asszonnyal érkezett, „kísérve” népét az új hazába. A csodatevő szobornak több lelki és testi gyógyulást is tulajdonítanak a legendák.

Új kiállítás a Hajósi Barokk Kastélyban

 

Fotó: Ginál Róbert

A kisvárosban azok is megtalálják a számításaikat, akiket kevésbé foglalkoztatnak a borok, itt van ugyanis Bács-Kiskun megye legrégebbi barokk kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön. 1739-ben építtette a kalocsai érsek.

A berendezett termek mellett a szépen gondozott kert kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál. A kastély alsó termeiben jelenleg új vadászati kiállítás látható "A Kárpát-medence élővilága" címmel, ami már látogatható, az ünnepélyes megnyitóra októberben kerül sor.