Ezt ajánljuk mi


Három londoni park, amit vétek lenne kihagyni

Londonban járva egyszerre annyi mindent megnézne és kipróbálna az ember, hogy egyszerűen elfeledkezik a természet nyújtotta varázsról, és nincs ez másként a kint élőkkel sem. Királyi parkok, szimpla kertek, ezt a hármat lesd meg, ha mókust akarsz etetni vagy tóban fürdeni.

A királyi parkok előkelő gyepszőnyege és a patinás rendben tartott sövények s növények már csak megjelenésüknél fogva is különleges hangulatot árasztanak, amihez csatlakozik a háborítatlan nyugalom és a madárcsicsergés eufórikus mivolta, így repítve el az embert alfába.

Ezt a három gyönyörű parkot ne hagyd ki angliai körutad vagy hétvégi programjaid során, mert a pazar parkok nem csak feltöltenek, de olyanok, akárcsak a megelevenedett festmények.

Hampstead Heath

A sort London óriásparkja nyitja, már csak azért is, mert ez nem királyi park, és azért mert sehonnan nem látni rá a belváros rengetegére úgy, hogy nem a lakás ablakából tekintesz ki.

A főváros északi részén található park a maga 320 hektáros területével a legnagyobb egybefüggő zöldterület, rengeteg ligetes résszel és csodaszép tavakkal. A legjobb benne talán mégis az, hogy a 25 kisebb-nagyobb tó némelyikében megmártózhatunk, és még mókust is etethetünk.

A Hampstead Heath ugyanis számos állatnak ad otthon – védett terület lévén – így gyakori társunk lehet a délutáni piknik során egy-két bátor róka, nyúl, jégmadár, sőt kígyó is. Utóbbiak inkább a sikló kategóriába tartoznak, mintsem a mérges kígyókéba.

A változatos flóra és fauna sokakat csábít pihenésre, regenerálódásra, sőt szombatonként biopiac is működik ott, ami még nagyobb tömegeket vonzz.

Hyde Park

142 hektárnyi tömör zöld gyönyör, ráadásul London szívében. A Hyde park klasszikus királyi park, ami gyakorlatilag VII. Henriknek köszönhető, aki messze földön híres volt vadászatszeretetéről. Az uralkodó épp ezért, hogy kedvére vadászhasson létrehozta az akkor még 48 hektáros parkot, aminek neve innen ered. A Hyde szócska anno mértékegységként volt használatos, kis területre használták, amin egy háztartás alattvalókkal és a családdal elfér.

Egy emberöltővel később a parkot a nagyközönség előtt is megnyitották, ami a rákövetkező évszázadokban számos átalakításon esett át. Például felépült a Kristálypalota, a főbejárat és a Speaker's Corner azaz a Szónokok Sarka. Utóbbi keletkezés története nagyon izgalmas: 1885-ben a vasárnapi vásárokat tiltó rendelet ellen lázadás tört ki. Mivel nem volt olyan hely ahol korábban, ahol nagyobb tömeg is össze tudott gyűlni a Hyde park e pontját jelölték ki rá. Így jött létre a Szónokok Sarka, ami mára a szólásszabadság szimbóluma.

A park fennállása óta rengeteg eseménynek adott helyszínt, legutóbb például a Pink Floyd, a Red Hot Chili Peppers és a Queenen is koncertezett.

Regent's Park

Tóban fürdeni és elmerengni az élet dolgain sem rossz program, de a 170 hektáron elterülő Regent's Park még jobb alternatívát kínál a kikapcsolódásra: a London Zoo-t, vagyis az állatkertet.

A világ legöregebb állatkertje titulussal rendelkező komplexumban rengeteg állatot csodálhatunk meg, mindemellett a park is kínál még látványosságokat. Itt kapott helyet például az amerikai nagykövetség, sőt egy színház, egyetem és egy mecset is.

A valaha volt vadászpark mára mindenkié, és úgy tűnik hatással van a kreatív agyra, mert Agatha Christie, Ian Fleming és. J. K Rowling néhány karaktere is megfordult a parkban a regényekben.

 

Frenki