Ezt ajánljuk mi


Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese a Fővárosi Nagycirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz téli műsora, a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese címmel, október 12-től látható. A hamisítatlan karácsonyi hangulatról - az először Magyarországra látogató - Észak-Szibériából, Jakutföldről érkező artistaművészek gondoskodnak egy különleges műsorban.

 

Jakutföldön, az örök fagy országában, az ott élő jakut nép híven őrzi még a 13. századból, Közép-Ázsiából hozott sámánisztikus gyökereit, és az abból táplálkozó gazdag mese-és mondavilágát.

Az akár kilenc hónapon át tartó sötét tél, kedvező a több estén keresztül előadó népi mesemondók (olonhusztok) izgalmas és varázslatos történeteihez, amelyeket olonhoknak nevezünk.

Az UNESCO által 2008-ban az emberiség szellemi kulturális örökségébe sorolt mitikus mesék középpontjában a mindenség közepén lévő Világfa áll, amely három részre – Felső-világ, Középső-világ, Alsó-világ – tagozódik. A Középső- világban élő emberek rendszeresen kapcsolatba kerülnek a másik két világ szellemeivel és istenségeivel, akik különböző alakot öltenek. Az ártó szellemek sok gondot okoznak a halandóknak, de az emberiség bátor hősei végül győzedelmeskednek a sötétség lényei fölött.

Ezt a gazdag, izgalmas és jeges világot hozzák el a Fővárosi Nagycirkusz manézsába a Jakutföld Gyémánt Cirkusza artistaművészei, impozáns jelmezekbe bújva, tradicionális zenékkel és lenyűgöző cirkuszi produkciókkal fűszerezve.

A Jakutföld Gyémánt Cirkuszának artistaművészei öt éven át Kínában képezték tovább tudásukat, hogy a lehető legprofibban jelenítsék meg az artistaművészet ismert zsánereit.

Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mesében lesznek lovakon vágtázó és szaltózó hősök, jégtündér hófehér galambjaival, izgalmas hintaszám, kelekótya bohócok, akrobatikus zsonglőrszám, gúlaszám, diabolo, talaj akrobatika, rúddobó szám, kínai rúd szám, drótkötél egyensúlyozó szám, ugrókötél szám, látványos tömegjelenetek, romantikus levegőszám és megannyi varázslat.

A történetmesélő darabban a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja, Maka Gyula személyesíti meg az embereket segítő varázslót, míg Gábor Anita színésznő a gonosz ellenpárját, a Jégvihar királynőt.

Az előadás létrehozásán a Fővárosi Nagycirkusz stábja mellett nemzetközileg elismert szakemberek dolgoztak. A produkcióban vendégművészként fellép az orosz Plotnikov-csoport is egy különleges új rekvizittel, a lengőtrapézhoz hasonló lengő piedesztával dolgozó számával. 

Graeser József, cirkuszszakmai vezető a produkcióról elmondta: hihetetlen technikát és tudást igényel a szám, amelyet hat fiatal artista és egy fiatal rendező, Dimitrij Csernov talált ki, akit a későbbiekben meg is szeretnének hívni, hogy magyar artistákat készítsen fel számaikra.. Az előadás producer-rendezője Murad Abdullajev. A műsorban a Fővárosi Nagycirkusz

 

Jegyek: https://www.fnc.hu/jegyvasarlas 

 

A produkcióhoz kapcsolódva Hófödte álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából címmel kiállítás nyílik a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtti területen felépített sátorban, ahol a jakut kultúrával ismerkedhet meg a közönség. A kiállítás – amely az előadásnapokon 10 és 19 óra között látható – két néprajzkutató, Jurij Slepcov és Mészáros Csaba fotóin keresztül nyújt betekintést a jakutok mindennapi életébe.

A Fővárosi Nagycirkusz december 31-ig látható csodákkal teli műsora az egész család számára élvezetes és maradandó élményt ígér.