Ezt ajánljuk mi


Idegenvezetők Világnapja 2018

Ezt a turisztikai eseményt az 1985-ben létrejött WFTGA nemzetközi szervezet indította el. Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját.

Deák Judit, a MISZ első elnökének kezdeményezésére indultak az első sightseeing buszok. Azóta a főváros és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet céljával azonosulva – évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését. Minden évben február utolsó vasárnapján - az Idegenvezetők Világnapján - ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont.

Ebben az évben ez a nap február 25-re esik, buszos és hajós városnézések csak ekkor lesznek, de a programok már 22-én kezdődnek.

2018-ban buszos idegenvezetésre 2000 fő regisztrált. Összesen 45 db busz indul, köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama  és MB travel cégektől. Indítanak két, kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobuszt is, amelyre Caesar Éva a MISZ elnöke és a MEOSZ szervezte az utasokat.

A hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált, míg a villamosos utazásokra szintén  960 fő a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, hat hajó és három villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. Előzetesen elkelt minden hely online foglalásokkal! Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít.

A tematikus sétákra, speciális városnézésekre eddig közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint száz idegenvezető vesz részt és a megvalósításban szintén több mint száz partner segít.

A programokat Medzay Anikó a BKIK ITK vezetője szerkesztette és koordinálja.

Aktívan közreműködik a BVK Budapest turizmusának fejlesztésében

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) immár harmadik éve vesz részt társszervezőként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó több napos rendezvénysorozatának lebonyolításában.

„A turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. A szálláshely szolgáltatások, a vendéglátás, az idegenvezetés, a kulturális és szabadidős programok, és a személyszállítás egy része is ehhez az igen széles körű ágazathoz tartozik. A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót.

Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országosnak harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma” – mondta el Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

 A Közalapítványt a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéséért alapította a Főváros Közgyűlése 1993-ban. A BVK az ország egyetlen Európai Unió által minősített üzleti innovációs centruma. Fő tevékenységei az innovatív vállalkozásfejlesztés és a non-profit mikro-finanszírozás.

Szép Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára; Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke; Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője; Dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa

Budapest nyolcadik a TOP 10 legjobb európai desztináció között!

„A turistatájékoztatás kiemelten fontos feladat. Ezt, az idegenvezetők mellett, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) üzemeltetésében a Budapestinfo Point irodákban és pontokon dolgozó tájékozott, nyelveket magas szinten beszélő turisztikai informátor munkatársaink is segítik.. Felkészültségük, elhivatottságuk épp olyan lényeges, mint kedvességük, mivel ők azok, akiknek tanácsai, útmutatásai alapján kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából – emelte ki Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője.

A BFTK – a személyes tanácsadás mellett – a mai trendnek megfelelően, szélesíti, aktív kommunikációval erősíti online eszközeit, amellyel a turista otthonába is eljut.

„Több nyelven gondozzuk, naprakész tartalommal töltjük meg budapestinfo.hu weboldalunkat. Social média felületeinken szintén több nyelven, az adott célcsoporthoz szólóan kommunikálunk a potenciális turistákkal, megkönnyítve a desztináció kiválasztását” – tette hozzá az ügyvezető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy: Legutóbbi – a Europen Best Destination felkérésére indított – Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott.

Az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően, Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között.  A legjobbak egész évre szóló promócióban részesülnek a European Best Destinations weboldalon, a nemzetközi sajtóban, számos social media felületen és utazási portálon. A TOP 10 úti célokra érkező turisták száma várhatóan emelkedni fog kampánynak köszönhetően– közölte a BFTK ügyvezetője.

Részletes programok: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/