Ezt ajánljuk mi


Ízek, finomságok, gasztro újdonságok és hagyományok

Idén tízedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Ízek Utcája, az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként. Ez az év talán legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseménye. Az idei téma a magyar konyhák a Kárpát-medencében.

 

A Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és a három napon át várja a látogatókat a Kárpát-medence népi gasztro-kultúrájának bemutatásával.

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztro-kultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt.

 

Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról.

Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.

 

A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

Az idei ország kenyerét - a tervek szerint - országosan is sütik majd. A kenyérversenybe idén félszáz alkotás érkezett és független szakmai zsűri választotta ki a győztest.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte:

a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszere az emberiségnek, az augusztus 20-i nemzeti szalaggal átkötött kenyér pedig azt szimbolizálja, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Átadták a Magyar Pékszövetség – idén nyolcadik alkalommal megrendezett – Szent István-napi kenyérversenyének díjait is. Három kategóriában díjazták a versenyzőket, az innovatív kenyér, a rozskenyér és a Szent István-napi búzakenyér kategóriában.

A 2019-es év Szent István-napi kenyere a Szerencsetarsoly, amelyet a Pedró Pékség készített. Ugyanez a pékség nyerte meg az innovatív kategóriát is. A rozskenyér kategóriát a beregi rozskenyér nyerte.

Vajda Péter a Pedró Pékség képviseletében elmondta: a Szerencsetarsoly idén már Aradon is kapott nemzetközi díjat. A pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér, sokáig friss, puha és élvezhető. Egészséges, finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz. A durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukor szintet. Ezzel jól illeszkedik a cukorbeteg fogyasztók vagy a sportolók étrendjébe.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz. Idén a megtisztelő címet  a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása kapta.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta, és az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. 

A nyertes torta az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszített. Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket. 

A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.

A Tímár Panzió és Étterem különdíjat kapott a Kőrös-menti Egres elnevezésű tortájáért, amelynek fő összetevői a hajdinaliszt, a bodzavirág és a gyömbér.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója szerint idén bármelyik benevezett torta megnyerhette volna a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Idén a szegedi A Cappella cukrászda Kicsi Gesztenye tortája nyert, amely szeletenként 204 kalóriát tartalmaz – közölte Erős Antónia, aki azt is elmondta: a háromnapos rendezvényen idén is várják ingyenes vércukorméréssel a látogatókat.

A„Kicsi Gesztenye” a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet.

Íz-világát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott.

A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, a cukorbetegek számára jó választás lehet. De mindazoknak ajánlott, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.  A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

 Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

  

A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál.

 

Programok:
 

2019. augusztus 18.

Várkert-Multi terem gyermekprogramok:
10.00 Kolompos Együttes
11.00 Palya Bea

Clark színpad:
10.00-10.40 Térzene: Pénzügyőr Zenekar
11.00-11.40 Térzene: Készenléti Rendőrség
14.00-15.30 Beatrice
16.00-17.30 Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar
17.30-18.00 Nemadomfel Együttes
18.30-19.30 Ferenczi György és a Rackajam
19.30-21.00 Póka-Tátrai Regeneráció
21.30-23.00 Deák Bill Gyula

A Várkert Rakparton folyamatosan: gasztro színpad, térzene

2019. augusztus 19.

Várkert- Multi terem gyermekprogramok:
10.00-11.00 Gyerekprogram Szalóki Ágival
11.00-12.00 Alma Együttes

Clark színpad:
10.00-10.40 Térzene: Pénzügyőr Zenekar
11.00-11.40 Térzene: Készenléti Rendőrség
13.00-14.00 Vastag Csaba
14.00-15.00 Kovács Kati
15.30-16.30 Stereo Swing feat Szűcs Gabi
16.30-17.30 Parno Graszt
18.00-19.00 Balkan Fanatik
19.30-21.00 Supernem
21.30-23.00 Hooligans

A Várkert Rakparton folyamatosan: gasztro színpad, térzene

2019. augusztus 20.

Várkert-Multi terem gyermekprogramok:
10.00-11.00 Kovácsovics Fruzsina
11.00-12.00 Kaláka Együttes
Clark színpad:
13.00-14.30 Csík Zenekar
15.00-16.00 Cimbaliband
16.30-18.00 Szirtes Folkestra
18.30-20.00 Bagossy Brothers Company

A Várkert Rakparton folyamatosan: gasztro színpad