Ezt ajánljuk mi


Később kerülhet végső nyughelyére Tutanhamon múmiája

A kialakult helyzet a luxoriak, és a Kairói Múzeum ellentétével kezdődött, majd a történet a Covid-19 hatására nagyon érdekes fordulatot vett.

Március elején kezdték el kipakolni Tutanhamon sírkamráját, amelyet A Kairói Múzeumba akartak költöztetni. A luxoriak heves tiltakozásukat fejezték ki, hogy a fáraó végső nyughelyét megzavarják. Az átokra hivatkoztak, ami már a sír feltárásánál egyes mondások szerint több tucat emberéletet követelt.

 

Tutanhamon nyughelye mindig is Luxorban volt, ha elviszik innen, az felháborítja a helyieket – mondta Ahmed Rabie Mohamed egyiptológus.

Az egyiptomi kormány döntése az, hogy ami az ország történelméhez köthető, az épülő nagymúzeumba kerüljön.  A fáraó harci szekereit már át is szállították Luxorból a majdani kiállításhoz. A luxoriak gyakorta hisznek a babonákban, rossz ómennek tekintették, hogy a vírus hatására leállt a fáraó sírhelyének költöztetése.

 

Annak idején Howard Carter a sietség miatt elkövetett egy hatalmas hibát. A halotti maszk levételénél és a szarkofág bontásánál levágták a fáraó kezeit és a fejét. Illetve a múmia orrát eltörték. Ez később nagy felháborodást váltott ki szakmai berkeken belül.

 

A végső nyughelyét a fáraó így később fogja elfoglalni, addig is a világhírű sírrendszer hiteles másolatát majd a budapesti Komplexben lehet személyesen megtekinteni. A szervezők remélik, hogy mielőbb újra nyithat a kiállítás.  

 

Rejtélyes titkokat őriz a Budapesten elzárt Tutanhamon halotti maszk

Lézeres megfigyelőrendszer és mozgásérzékelő figyeli a KOMPLEX zárva tartása alatt is Tutanhamon maszkját, a Tutanhamon kiállítás szervezői pedig gőzerővel dolgoznak az újranyitáson.

 

A Tutanhamon Kiállítás minden rejtélye és kincse is karantén alá került márciusban Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben. A szervezők a megfelelő biztonsági intézkedések mellett gondoskodtak a kincsek felügyeletéről, viszont a legnagyobb érdeklődést kiváltó tárgy, Tutanhamon halotti maszkjának őrzése szigorúbb előírásokat kívánt.

 

„Tutanhamon fáraó arcára temetésekor gyönyörű, tizenegy kilogrammos aranymaszkot helyeztek, a múmiapólyákba pedig különféle amuletteket rejtettek. Maga a múmia azonban meglehetősen rossz állapotban volt a balzsamozáskor használt olajok túlzott alkalmazása miatt. Egyébként Tutanhamon jelenleg is sírjában nyugszik, üvegvitrinben. A halotti maszkja és a Budapesten látható másolata is rejtélyes titkokat őriz: a fiatalság, az időtlenség misztikumát, aminek különlegessége nemzetközi kutatócsoportokat is megmozgatott” – mondta Oláh Zsuzsanna, majd kitért az ismert fáraók halotti maszkjai alatt rejtett valódi kinézetükre is.

 

„A maszk az elmúlt több ezer évben nemcsak látvány volt, hanem elfedés is. Igaz ez a halotti maszkokra, ami a fáraó szépségét hivatott kihangsúlyozni, de a valóság sokkal meglepőbb. Noferitinél például a pofacsontok kevésbé kifejezettek, az orrnyergen kis dudor található, a száj szegletében és az arcon finom ráncok húzódnak, valamint a híres, óriási mandulavágású szemeknek is kissé más rajzolata van. Kleopátra pedig keleties vonásokat mutató, és inkább vonzó nő volt. Tutanhamon halotti maszkja láttán pedig mindenkiben felmerül a kérdés: hogyan nézhetett ki valójában a legismertebb fáraó?” – zárta Oláh Zsuzsanna.

 

Oláh Zsuzsanna

 

A JVS Group Magyarország kommunikációs vezetője hangsúlyozta: lézeres megfigyelőrendszer, mozgásérzékelő és váltott műszakban, 24 órás felügyeletben dolgozó biztonsági szolgálat felügyeli a Király utcai KOMPLEX-ben őrzött halotti maszkot, melynek látványával a látogatók hamarosan újra testközelből szembesülhetnek.

 

A budapesti KOMPLEX-ben hamarosan látogatható lesz a Tutanhamon kiállítás, jegyek korlátozott számban lesznek elérhetőek az ismert jegyirodáknál, illetve a helyszínen.