Ezt ajánljuk mi


Két izgalmas női ikon fotós szemmel

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án nyílt fotókiállításának a világhírű Douglas Kirkland a szerzője. Alkotásai az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.

A kiállítás két nagy témája két igazi ikonikus nagyságot mutat be a fotós kameráján keresztül

Douglas Kirkland: Coco Chanel - Mítosz és elegancia

Douglas Kirkland: Egy este Marilyn Monroe-val

 

Az 1934. augusztus 16-án, Torontóban született Kirkland, a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és ’70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine, a Town & Country Magazine lapoknak is.

Douglas Kirkland a ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet.

Olyan filmek forgatásán működött közre, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), A nagy Gatsby (2011).

2012 februárjában az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit.

A sokszorosan díjazott Kirkland képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte. Munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

 

A Mai Manó Ház az alkotó két nagyszabású sorozatát mutatja be: Kirkland 1962-ben 21 napon át volt Coco Chanel mellett, ekkor készítette róla a hatvan képből álló sorozatot.

 

A fotós az éves nagy divatbemutatók modelljeinek fényképezésére volt hívva, ám Coco annyira megkedvelte, hogy engedte magát is fotózni. Jellemzően, a divattervező otthon is mindig nagyon elegáns volt. A szokásos göngysor sem maradhatott el.

 

Egy évvel korábban, 1961-ben a kor szex-szimbólumával, Marylin Monroe-val töltött el egy varázslatos estét, amit 55 képen örökített meg. A fotózáshoz Monroe selyem ágyneműt választott.

A két izgalmas, a világsztárok életébe betekintő intim munka, most először látható Magyarországon.

 

A kiállítás ingyenes, 2020.július 5-ig tekinthető meg.

Kurátorok: Marta Cannoni, Livia Corbó, Baki Péter