Ezt ajánljuk mi


Kezdődik a Sziget, hurrá!

A készülődés izgalma már az induló nap előtt meglátszott: szerdán kezd, de már legalább 10 ezren beköltöztek kedd délig, és a Szigetlakók csak egyre jöttek és jöttek.

A szervezők látogatócsúcsra számítanak, több mint félmillió ember érkezhet. Az előzetes jegyeladások alapján – várhatóan - több mint 120 ezer külföldi fog szórakozni a Szigeten. Ebből kb 45% magyar, a másik 55% sokféle nemzetből tevődik össze. Évek óta először az angolok lesznek a legtöbben: kb.20 ezren, nem a hollandok, ők idén „csak” 15 ezren. Érezhetően nagyon népszerű ez a fesztivál a külföldi fiatalok körében.

Kádár Tamás kiemelte: idén a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek. Így sikerült olyan fellépőket megnyerni, akik a világban is húzó nevek.

Idén nem lesz 0. napi koncert, a fesztivál 08.08-án kezdődik.

A Nagyszínpadnál 60 ezren tudnak egyszerre szórakozni. A kivetítő felület óriási: most akkora, mint ha az eddigi évek felületeit összeadnánk. Csaknem 15 ezren férnek el a MasterCard Színpad by A38 sátorban, 11 ezren a Bacardi Arénában. Népszerű még a Fidelio Tánc és Színház sátor, valamint a Magic Mirror, meg az összes többi.

Lehet ejtőzni a Sziget Beach-en, amit ebben az évben nagyon szépen sikerült kiépíteni. A Duna vízállása alacsony, így nagy helyet hagyott a homokon heverészésnek. A Beach az egyetlen a Szigeten, ami 0-24-ig van nyitva.

 

Minden helyszínt és programot nem lehet itt felsorolni, de itt összefoglalva és részletezve az összes megtalálható: https://szigetfestival.com/hu/

 

Az idei kampány a Love Revolution, ama legtöbb program ehhez kapcsolódik. Céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, illetve az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése. Ehhez készítettek egy Kiáltványt is. Ide kapcsolódik a cserélhető pohár az eldobás helyett, a szívószál mentes ital, a reNEW Technologies tisztítószer. Mindezzel csökkenthető a Sziget ökológiai lábnyoma.

 

Összesen hatszáz program közül lehet választani - mondta el Kádár Tamás cégvezető, a beköltözés harmadik napján, kedden. Hozzátette: a 120 ezer külföldivel a Sziget idén is Magyarország legjelentősebb turisztikai eseménye.

Ilyen mennyiségű látogatónak fontos a kiszolgálása nemcsak programokkal, de minden téren, mondta el Benis Dániel műszaki igazgató.

A Szigeten működő egészségügyi ellátó központ munkájában hatszáz fős bázis, 40-45 orvos, tíz mentőautó vesz részt több, mint ezer az önkéntes dolgozó mellett.

Természetes a jó felszereltség és a laptop minden helyiségben, a könnyű azonosítás és diagnosztizálás, segítségnyújtás érdekében.

Az u.n. kijózanítóban a padló szivacsos, és minden le van fóliázva, hogy a páciens például ne tudja magát megütni.

A Sziget biztonságára 1200 őr és háromszáz tűzoltó ügyel. Ekkora tömeghez szükség is van rájuk.

 

Kádár Tamás ismertette, hogy a Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. "Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben négy helyszínen mértünk, de öt helyen helyezünk el állandó mérőállomást, a kerületekkel és a fővárossal egyeztetve. A lakosok maguk is jelezhetik egy adott telefonszámon, ha úgy érzik, túl hangos a fesztivál és a csapatunk kiszáll, mér, ha szükséges, halkítunk".

Tehát nagy a készülődés! Eső majdnem biztosan nem lesz, inkább kánikulai hőség.

Minden infó itt, a térképektől a spotify playlist-ig: https://szigetfestival.com/hu/