Ezt ajánljuk mi


Kötéltánc – dalpályázat a cirkusz világában

A cirkusz csoda, bizalom, vidámság, lélegzetelállító művészet. Egyaránt elvarázsol gyereket és felnőttet. Elképzelhetetlen zene nélkül, ami most egy újdonsággal bővül a budapesti manézsban.

 

A Fővárosi Nagycirkusz fenntartója, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. – a cirkuszművészet megújítása jegyében Kötéltánc címmel dalpályázatot hirdetett.

A jelentkezés szeptember 30-án zárult. Ötvenkilenc szerzőtől – a legkülönbözőbb zenei stílusokban - érkeztek pályaművek, amelyeket a Fővárosi Nagycirkusz szakmai zsűrije értékelt. Tíz dalt juttattak egyenes ágon a döntőbe. További dalokat bocsátottak közönségszavazásra, a két legtöbb szavazatot begyűjtő szerzemény ugyancsak bekerült az élő gála-döntőbe.

A rangos szakmai zsűri tagjai között találunk Kossuth-és Liszt Ferenc díjas zeneszerzőt, Jászai Mari-díjas színészt és rendezőt, vagy József Attila-díjas költőt.

 

A rangos szakmai zsűri tagjai:

Molnár György 'Elefánt' – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros - pályakezdőként 3 évig volt artista

Szakál László – a Fővárosi Nagycirkusz zenei vezetője

Szente Vajk – Jászai Mari-díjas színművész, rendező

Szomor György – Nádasdy Kálmán- díjas rendező, színművész, zeneszerző, dalszövegíró, önmaga szerint akár az előadók - szerzők között lehetne a pályázatban 

Polyák Lilla – énekesnő, színművész

Varró Dániel – József Attila-díjas költő

Keresztes Ildikó – eMeRTon-díjas, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekesnő, színművész

 

A Fővárosi Nagycirkuszban nagyszabású gálaestet tartanak a dalpályázatára beérkezett pályaművek legjobbjaiból november 26-án.

 

Az élő gála-döntőre az alábbi linken lehet jegyet vásárolni: Szeretnék jegyet venni!

 

A klasszikus, tradicionális értékek ápolása mellett a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. a legutóbbi években kortárs, történetmesélő cirkuszi előadásokat is bemutat, amelyek létrehozásában szövetkezik a társművészetekkel, vagyis a színházművészettel, a táncművészettel, a képzőművészettel, az irodalommal és a zenével.

Ennek jegyében hirdették meg 2018-ban a Csoda a cirkuszban irodalmi pályázatukat, amelyre verseket és novellákat vártak. Közel 200, a cirkusz varázslatos világát ábrázoló mű érkezett a felhívásukra az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is.  

 

2019-ben, a Kötéltánc nevű pályázatukkal olyan pozitív hangulatú dalok születését szeretnék segíteni, amelyek megmutatják, milyen egyedülálló élményt, örömet kap a közönség az egymásra koncentráló, bámulatos fizikai teljesítményt nyújtó artistáktól, zsonglőröktől, bűvészekről és bohócoktól az előadások során.

Erő, kitartás, egyensúly, pontosság, egymásra figyelés, csapatmunka – ezek a gondolatok jutnak eszünkbe az artistaprodukciók megtekintése közben. A cirkusz csodájának művészi megfogalmazását várták tehát a dalszerzőktől.

A döntő nyilvánosan megtekinthető, amelyre 2019. november 26-án a Fővárosi Nagycirkuszban kerül sor. A rendezvényen Közönségdíjat is kiosztanak.

Pejtsik Panna, Orosz Mihály, Vincze Lilla, Blum József, Jakobicz Eszter

 

A döntő:

A pályázat döntőjén a felkért szakmai elő-zsűrik által kiválasztott 10 valamint az internetes közönségszavazásunkon bejutott 2, tehát összesen 12 dalt egy nagyszabású koncerten adhatják elő élőben szerzőik vagy előadóik.

Az élő döntőben 7 tagú prominens szakmai zsűri értékeli dalokat, az est végén hirdetik ki a győztes művet, illetve a további dobogós helyezetteket.

A dalpályázat tizenkét döntőse élőben adja műveit egy artistaprodukciókkal fűszerezett koncerten november 26-án, 19 órától.

 

Amennyiben dobogós helyezést érnek el, az alábbi művészek részesülhetnek 1 millió, 500 ezer és 350 ezer forintos jutalomban, valamint egy előadó az 500 ezer forintos közönségdíjba

Csányi Rita, Czimmermann Kitti, Molnár György, Bornai Tibor - Közös Éneklődési Kör

 

A szakmai zsűri választott dalai:

Blum József – Four Fathers: A légtornász

Czimmermann Kitti: A Cirkusz valami más

Dániel Balázs Trio és Pleszkán Écska: Circus of the World

Dinyés Dániel-Hegyi György: Ugye elkapsz majd Előadja: Nádasi Veronika

Jakobicz Eszter: Kötéltánc

Közös Éneklődési Kör: Cirkusztündér

Nejad Flóra featuring Talamba: Benne a világ

Szloboda Tibor: Kötéltánc

The Anahit: Together

Gáti József - Vida József: Eljött a cirkusz Előadja: Vincze Lilla és zenekara

 

A közönség internetes szavazásával bejutott dalok:

Orosz Mihály feat Iványi Márta: Ilyen az ember

Pejtsik Panna: Ki a manézsra lép

 

Jöjjenek el és élőben is támogassák kedvencüket!

A zeneszámokat meghallgatni ITT tudja!