Ezt ajánljuk mi


Kulturális találkozások az őszi kínálatában

A Várkert Bazárban vadonatúj programokkal találkozhatnak a kultúra kedvelői idén ősszel.

 

Az őszi szezon indításaként szeptember 5-én a Várkert Bazár több programot kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az időmanó kalandjai című interaktív családi koncerten Bíró Eszter énekes-színésznő gyereknézőivel állítja helyre a kizökkent világórát. Eközben a szülők szervezett séta keretében fedezhetik fel a Várkert Bazár ékszerdoboz szépségű tereit. Szintén ezen a napon lép fel a Magashegyi Underground. Az egyedi hangvételű zenekarnak idén ez az első fővárosi koncertje, ahol legjobb dalaikkal várják a rajongókat. Végül a kortárs tánc kedvelőit is különlegesség várja, a TranzDanz Déjá Vu előadásával zárul a nap a Tánc a Kertben sorozaton belül.

 

Szeptember 14-én a Magyar Állami Népi Együttes Népzene és táncok a Kárpát-medencéből című estjén Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék változatos muzsikái szólalnak meg virtuóz táncművészek sodró néptáncával kísérve.

 

Mindennapi Pszichológia címmel indul a Várkert Bazár új sorozata, melynek keretében hónapról-hónapra emberi működésünk, kapcsolataink izgalmas témáival lehet találkozni. A szeptember 23-ai első eseményen Szily Nóra műsorvezető Dr. Németh Dezső pszichológus és Dragomán György író segítségével járja körbe, vajon misztikus megérzésről vagy korábban megélt tapasztalatról van-e szó az intuíció pillanatában? 

 

A Várkert Irodalom különböző műfajok találkozására hív. 

Szeptember 7-én az irodalmat tánc kíséri a Grecsó fivérek előadásában Többet magunkról címmel.

 

Szeptember 16-án, az Aposztróf sorozat részeként, Juhász Anna irodalmár vendégeként a XX. századi magyar irodalom egyik kulcsfontosságú szerzőjének, Csoóri Sándornak az életművéből nyújt zenés irodalmi ízelítőt Vecsei H. Miklós neves zenészek társaságában.

 

Szeptember 19-én Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójának részleteit idézi meg Hámori Gabriella.

 

Szeptember 27-én pedig folytatódik a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ sorozata Szentségtelen létedre nem félsz Angyali pitvarokat tapodni? címmel. Ugron Zsolna író házigazdaként ezúttal egyedülálló utazásokra invitál fantasztikus koponyák körül: József Attila, Faludy György, Márai Sándor, Fodor Ákos, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nádas Péter és Esterházy Péter irodalmi részleteit hallhatják az érdeklődők.

 

Visszatérnek ősszel a népszerű Várkert Mozi vetítései is, és folytatódnak a művészettörténeti és történelmi tárgyú előadások is a Várkert Bazárban.

Szeptember 3-ától látogatható az új, szabadtéri ingyenes tárlat, ami a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 programsorozat részeként a költő máig ható életművét és mindannyiunkat érintő témáit eleveníti fel. Isten, szeretet, hit, részvét és szenvedés rajzolódik ki a válogatott versidézetekből és kevéssé ismert prózai szövegekből oly módon, hogy azok a mai látogató számára is aktuálisak, érvényesek és emlékezetesek legyenek. A kültéri installáció októberig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

 

Az év végéig megnézhető a Terror Háza Múzeum Új világ született című kiállítása is a Várkert Bazár déli palotájában.

 

A programokkal és a jegyvásárlással kapcsolatos részletes információkat a www.varkertbazar.hu  oldalon olvashatnak.

 

Forrás, fotók: Várkapitányság