Ezt ajánljuk mi


Színültig tavasz, színültig kultúra – 40 év

A 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál változatos összművészeti műsorral készül. A színes kínálat része - többek között - komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, világzene, tánc, újcirkusz, színház és képzőművészeti program.

 

A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztiválon számos bemutató, valamint társintézményekkel szoros együttműködésben megvalósuló program is lesz. 2020-ban szintén több helyszínen zajlanak majd az események.

A Müpa és Zeneakadémia mellett az Erkel Színház, a Pesti Vigadó és a Várkert Bazár, a Budapest Music Center, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, az Akvárium Klub, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. A - továbbra is - a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében megvalósuló eseménysorozat Budapest meghatározó kulturális intézményeinek és helyszíneinek bevonásával folyamatosan szélesíti kínálatát. #BTF2020

Lajkó Félix

 

Már maga a nyitóelőadás is igazi különlegesség: a szintén négy évtizedes múltra visszatekintő Győri Balett, és a Liszt Ferenc díjas Lajkó Félix Giselle bemutatója kezdi az ünnepi sorozatot.

Szenzációnak ígérkezik Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) – magyarországi bemutatója. A Samuel Beckett drámája nyomán írt mű Milánóban elnyerte világpremier kategóriában a legrangosabb díjat. Végre bemutatkozik Budapesten, a Müpában április 10-én!

Miklósa Erika is egy különleges előadásra vállalkozik a fesztiválon, egy Piazzolla-operát ad majd elő a VIII. kerületi vásárcsarnokban.

Kristine Opolais szoprán

 

További sztárfellépők: Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Ton Koopman által vezetett Amsterdam Baroque Orchestra, Kristine Opolais szoprán, Lawrence Brownlee tenor, Szergej Nakarjakov és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Lloyd Newson mozgásszínháza, a Ballet Rambert és a londoni Sadler’s Wells koprodukciója.

 

Liszt Ferenc és a Tavaszi Fesztivál

Idén is kulcsfontosságú szerepet tölt be a zeneszerző a fesztivál programjában. Staatskapelle Weimar előadásában kerül színre világpremierként Liszt: Sardanapalo című művét, Byron tragédiája nyomán írt operájának fennmaradt első felvonását.

 

Ludwig van Beethowen születésének 250. évfordulóján több koncertre is sor kerül.

A dél-koreai zongora zseni Ji, az Accord Quartet, Kállai Ernő és Balázs János szólaltatják meg műveit. Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös koncertjén a Sors szimfónia is felcsendül, a Sárik Péter Trió előadásában pedig jazz dallamokkal párosulnak művei.

 

Formabontó koncertet ad majd a Makám együttes, ismét a Tavaszi Feszitvál része lesz a Pont Fesztivál és az Akvárium Terasz.

 

Jegyek már 2019. november 6-a óta kaphatóak. Igazi karácsonyi ajándék lehet a BTF rendezvényeire szóló belépő!