Ezt ajánljuk mi


Sztárparádé a porondon

A Fővárosi Nagycirkusz által kitalált program, a Cirkuszok éjszakája immár hét éves múltra tekint vissza. Minden év júliusának második szombatján a cirkuszok az épp’ futó műsoruk más föllépőkkel „feldúsított” változatával  több órás előadást tartanak.

A szervezők ebben az évben a Fővárosi Nagycirkusz Repülő cirkusz című műsorához olyan művészeket válogattak ki, akiknek programja harmonikusan illeszkedik az alapelőadás 1920 -as éveket idéző hangulatához.

Vastag Tamás énekes, színészt bensőséges kapcsolat köti a cirkuszművészethez, hisz’ felesége a Baross Imre Artistaképző tanára. Az idei Cirkuszok éjszakáján a műsorban a művész a Nagycirkusz tánckarával közösen lép fel.

A táncosok között akad vakmerően bátor kaszkadőr és artistának készülő hölgy egyaránt.

Számtalan - a közelmúltban végzett, - fiatal, tehetséges pályakezdő mellett olyan magyar artistaművészek is dolgoznak majd a manézsban, akik az elmúlt néhány évben kerültek a világ élvonalába. Közéjük tartozik a felejthetetlen szépségű és  tehetségű Vellai Krisztina, aki szédítő irammal egy év alatt eljutott a magas szakmai színvonalat képviselő a Cirque de Soleil társulatához. Különleges program is színesíti az estet. A cirkusz emeleti közönségforgalmi terében látható és a Fővárosi Nagycirkusz 130 éves múltját bemutató "Nincs mááásik!" című kiállítás. A Cirkuszok éjszakája pont jó alkalom arra, hogy 18:00   és  20:00 órakor Szonday Szandra megtartsa első kurátori tárlatvezetését.

 

"Nincs mááásik!" jubileumi kiállítás

A Fővárosi Nagycirkusz 1889-es megnyitása óta pontosan 130 év telt el. Ez idő alatt a ligeti porond számos változáson ment át: volt állatkerti látványosság, 1908-ban nyolcvan méterrel arrébb költöztették, számtalanszor felújították, a háborúk idején menekültszállónak és katonai istállónak használták, bombatalálatok érték, államosították…

Fotó: Fortepan fotó, Eeperjesi Károly

Végül lebontották, és 1971-ben új, modern épületet emeltek a helyén. Sok bérlőt és igazgatót látott, sok történelmi korszakot megélt, ám mindig ugyanaz maradt: a városligeti közkedvelt szórakoztató intézménye, Magyarország és Közép-Európa egyetlen ma is álló kőcirkusza.

A Fővárosi Nagycirkusz porondján számos világhírű cirkusz vendégeskedett, és számos artista indult innen világhódító útjára. A műsorain generációk nőttek fel, híres artistáink mondatai mára mottóvá váltak.  „Van mááásik!” – halljuk ma is sokszor, és rögtön felidéződik bennünk Eötvös Gábor zenebohóc felejthetetlen alakja: „Na, látod?”

Eötvös cirkusz 1947.

A kiállítással a Fővárosi Nagycirkusz 130 éves jubileumát ünnepeli. Címe „Nincs mááásik!”, hiszen Fővárosi Nagycirkusz is csak egy van: egyszeri és megismételhetetlen „attrakció”.

A kiállítás középpontjában ritkán látható archív filmfelvételek, régi fotók és plakátok állnak, amelyek hitelesen szemléltetik a Fővárosi Nagycirkusz megnyitását és első évtizedeinek műsorait, a régi és a mai cirkuszépület változását, a magyar artistaképzés kezdeteit és a cirkuszművészet megújulását.

Kiemelten tiszteleg a "csodaemberek", a magyar cirkuszművészet jeles kortárs képviselői, valamint Eötvös Gábor zenebohóc és a Fővárosi Nagycirkusz múltjának többi nagyszerű és népszerű bohóca előtt.

Az egy éven át látogatható tárlat különböző, cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül, és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket történelmi események és momentumok között, időben és térben.

 

Kötetek a cirkuszról

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kötetekkel

Az intézmény megbízásából készült a Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című öt részből álló, fotókkal gazdagon illusztrált könyvsorozat. A magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújt bepillantást, akik nagyban hozzájárultak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez, valamint kulturális nagykövetekként a világ minden pontjára elvitték a magyar kultúra egy szeletét.

 A kötetek átfogó betekintést nyújtanak az artistaművészek zárt, és izgalmas világába, fellebbentik a fátylat a kulisszatitkokról, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról, valamint olyan egyedi, emberi sorsokról, amik mindannyiunk számára példaértékkel bírnak.