Ezt ajánljuk mi


Több ezer ember örömtáncától lüktet majd a Hősök tere a jubileumi Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágta tizedik születésnapján óriási vigadalom készül szeptember 15-17. között a Hősök terén és környékén. Az egyik csúcspont lesz szombat este, az ország eddigi legnagyobb szabadtéri táncháza, akár több ezren is táncolhatnak egyszerre.

A 72 település lovasainak megmérettetésén túl, győri és mongol trükk-lovasok bemutatójával és az egész városon huszárokkal és lovakkal átvonuló, több száz fős seregszemlével is készülnek a szervezők.

Vágta körkép:

Megvolt Idén először a Hortobágyi Vágta a fél évszázados múltra visszatekintő 51. Hortobágyi Lovasnapokon. A Mátai Ménes hatalmas kaszálóterülete versenypályává alakult, ahol 13 felnőtt lovas és 9 kishuszár mérte össze tudását. A legjobbak ősszel a 10. születésnapját ünneplő Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket a budapesti Hősök terén.

Hetedik alkalommal startoltak el a Székely Vágta futamai Sepsiszentgyörgyön, a háromszéki Óriáspince-tetőn. A legjobbak szintén a döntő összecsapáson, a budapesti Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket. A határon túli Elővágta újdonsága, hogy idén először készültek a szervezők látványos, saját készítésű lovas és táncos produkcióval, amely a székelyek eredettörténetét mutatja majd be, akrobatikus elemekkel, tüzes nyilakkal és lézervetítéssel tarkítva.

Másodjára rendezték meg a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden a Nemzeti Vágta egyik előfutamát a hét végén. A megmérettetésen ebben az évben két szlovák helység, Somorja és Zsigárd is indított lovast.

Idén új helyszínként jelentkezett Velence városa a Nemzeti Vágta elővágta rendszerébe. Ám a szigorú szabályok és elvárások betartásához nem sikerült időben és maradéktalanul biztosítani a feltételeket az esemény rendezésére eredetileg - egyesületi háttérrel - pályázó vállalkozónak.

A Nemzeti Vágta vezetősége és Velence város polgármestere, Koszti András - a település képviselőtestületének egyhangú támogatásával - úgy döntöttek, hogy jövőre rendezik meg az első Velencei Vágtát.

Budapest, Hősök tere

Tízedik évfordulóját ünnepli idén az ország legnagyobb lovas fesztiválja, amelyet eddig nem látott, jubileumi programok tesznek különlegessé. A születésnapi eseményen kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos. A hagyományos katonatoborzó táncot a legjobb magyar néptáncosok mutatják be a három nap alatt, napközbeni verbunk-oktatásokkal és a szombat esti nagyszabású körtánccal, amelyhez bárki csatlakozhat.

„Az az álmunk, hogy megszervezzük az ország legnagyobb verbunkját, amely összehozza az embereket, mindenkit táncra csábít, kortól és képzettségtől függetlenül. Az országban korábban ilyen nagyszabású szabadtéri táncház még nem volt! Tíz profi táncmester vezet majd egy-egy kisebb csapatot és ezek összessége alkot majd egy nagy körverbunkot a téren, természetesen mindezt élő népzenei kísérettel.” – nyilatkozta Szokolik Szabolcs, a Vágta tánccsoport művészeti vezetője.

Az ünneplés már napközben elkezdődik: a Műcsarnok mellett felállított Országkonyhán egész nap szól majd a zene, a táncosok már ott elkezdik csábítani az embereket egy kis nótával, improvizációs tánccal, ezzel is hangolva mindenkit a fergeteges esti örömtáncra. A mulatsághoz illő hamisíthatatlan, történelmi környezetet hagyományos lovas táborokkal teremtik meg a szervezők a nagyvárosi közegben.

Megidézzük a régi katonai táborok, hagyományőrző táborok hangulatát. A gyerekek itt testközelből láthatják megelevenedni a történelmet. Megsimogathatják a lovakat, beszélhetnek a huszárokkal, megismerhetik egy lovasíjász felszerelését vagy a huszár kardját, különleges ruháját. A Nemzeti Lovas Díszegység tagjai is bemutatják különlegesen kiképzett lovaikat, ünnepi felszerelésüket.  Ez nagyon jó alkalom a szülőknek, hogy a gyermekeik bepillantást nyerhessenek a huszárélet és a hagyományőrző élet rejtelmeibe.” – mondta Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője. 

Az eseményre minden évben több százezer néző látogat ki és több millióan követik figyelemmel a lóversenyeket a Duna TV-n. A Vágta a vidéki és a nemzetközi közönséget is vonzza, hiszen a korzón végigsétálva Magyarország minden tájegysége bemutatkozik hagyományaival, kézműves különlegességeivel. A regionális elővágták már zajlanak, augusztus végére pedig kiderül, mely települések indulhatnak a rangos versenyen.

További információk: http://vagta.hu/